Tijdens de onlinebijeenkomst van het Platform Oeganda op 1 augustus kwam Esther Haaisma van Partinlid Egoli Africa als ervaringsdeskundige aan het woord. Zij sprak over fondsenwerven bij vermogensfondsen. De vijftien deelnemers staken er veel van op. Yvonne van Driel (Partin) was een van hen.

Bijna verontschuldigend begint Esther Haaisma te vertellen dat ze niet zo veel met crowdfunding en particuliere fondsenwerving heeft. Haar focus ligt bij projectaanvragen bij vermogensfondsen. En dat dat vruchten afwerpt, bewijzen de verschillende projecten die Egoli Africa samen met lokale partnerorganisaties elk jaar uitvoert.

Voordat ze verder gaat, zegt ze nogmaals dat ze helemaal geen expert is in fondsenwerving. Toch vertelt ze met een zekere deskundigheid en veel enthousiasme hoe zij het fondsenwerven aanpakt. Deze aanpak begint altijd met een idee vanuit Oeganda. Esther maakt daarvan een projectplan. Vele fondsen hebben eigen richtlijnen, maar voor Esther moet het voorstel zelf eerst duidelijk zijn, voordat ze gericht naar een fonds schrijft. De basis dus en daar besteed ze veel aandacht aan.

Projectplanning
Esther houdt altijd een vaste volgorde van onderwerpen aan in haar aanvraag:

  • Voorwoord (samenvatting: wat wil je gaan doen en waarom);
  • index, omschrijving van het projectgebied;
  • probleemanalyse en (waarom het project uitgevoerd zou moeten worden;
  • doelgroep en doelen, wat is de impact van het project dat je wilt uitvoeren;
  • implementatie en activiteitenschema: een uitgebreide beschrijving van hetgeen je wilt gaan doen en welke activiteiten horen hierbij;
  • communicatie: hoe ga je communiceren óver het project in Nederland en hoe ga je communiceren met het team in Oeganda;
  • risicoanalyse en hoe zou je omgaan met problemen, monitoren en evaluatie (hoe zou je evalueren met het team in Oeganda en naar het vermogensfonds);
  • eventueel een exit strategie (hoe zorg je dat ze zonder jou verder kunnen of hoe is duurzaamheid gegarandeerd); en
  • de begroting en dekkingsplan.

Zoeken
Er zijn bekende en minder bekende vermogensfondsen. Het doel van een vermogensfonds is om hun inkomsten te delen met (maatschappelijke) projecten. Het is soms best wat zoekwerk naar de wat kleinere vermogensfondsen. FIN is een branchevereniging voor vermogensfondsen (fondseninnederland.nl). Hierin zijn meer dan 400 vermogensfondsen te vinden. Andere mogelijkheden zijn fondsenzoeken.nl en fondsenwervingonline.nl, hoewel Esther aangeeft niet met al deze sites ervaring te hebben. Wel heeft ze eerder gebruik gemaakt van het Fondsenboek.

Soms gaan vermogensfondsen ook zélf op zoek naar passende projecten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in samenwerking met Partin, zoals het laatst afgeronde project Forsythia.

Matching
“Het is belangrijk om bij het benaderen van een fonds eerst onderzoek te doen: past jouw project bij het vermogensfonds?” Bekijk hiervoor de website en de voorwaarden van aanvraag. Vaak is het mogelijke om daar via een quick scan achter te komen. “Ook belangrijk,” meent Esther, “is het persoonlijke contact. Doe dat zelf of via via. Soms kom je makkelijker in contact met een fonds als een stichting waarmee jij contact hebt, al met het fonds samenwerkt.” Dit kan tijdens bijeenkomsten zoals dit platform, maar bijvoorbeeld ook tijdens de Partindag of via webinars over fondsenwerving.

En het is niet altijd nodig al een kant en klaar plan te hebben. Een eerste contact kan ook aftastend van aard zijn. Wel kan dan een projectprofiel op een A4’tje handig zijn. Dat is de samenvatting van het projectidee. En zorg altijd dat de website up-to-date is.

Terugkoppeling
En natuurlijk deze contacten met vermogensfondsen koesteren en warm houden. Want bij een fonds waar al mee samengewerkt werd, is het vaak makkelijker binnenkomen. Benadruk het samen aanpakken van een sociaal probleem. En bedank altijd voor de bijdrage. “Terugkoppelen is erg belangrijk, juist ook om de relatie met het vermogensfonds te onderhouden. Tussentijds eventueel – zodra je nieuws hebt – maar zeker na afronding van het project.” Ook als het vermogensfonds daar niet specifiek naar vraagt.

Financiering
Als het om een groot project gaat, schrijft Esther meerdere vermogensfondsen aan. Echter sommige fondsen doen juist niet aan co-financiering. Het communiceren over de bijdrage is voor elk fonds anders. Sommige blijven liever in de luwte, terwijl andere juist met naam en toenaam genoemd willen worden in publicaties over het project.

Ik ben onder de indruk van de kennis van Esther. Ik heb meerdere webinars over fondsenwerving gevolgd, maar deze zou zeker niet misstaan in die serie. Ook de andere deelnemers luisterden aandachtig, stelden vragen en vulden aan. Een mooi voorbeeld van ‘praktijkgericht van elkaar leren’. Dank je Esther.

Meer weten over vermogensfondsen, bekijk deze handige KGDtool: Aanvraag vermogensfonds 

Foto: Oeganda (Egoli Africa)