Een flink aantal Partin-leden en andere kleine stichtingen zijn werkzaam in droogtegebieden, waar het slechts af en toe flink regent.
Zij herkennen het probleem van watervoorziening onmiddellijk. Daarom werken zij samen aan de introductie van de Calabash tank, een eenvoudige, betaalbare en onderhoudsarme watertank van maar liefst 5000 liter. De tank wordt volgens een herkenbare Afrikaanse bouwpraktijken gemaakt met slechts 8 zakken cement, 10 kg staaldraad, wat kippengaas en een kraantje.
Daarmee heeft komt een eigen wateropslag met veilig drinkwater voor ieder gezin binnen handbereik.
Daarmee hebben lokale ondernemers een mogelijkheid om met de bouw van de watertanks een goede boterham te verdienen.

Nu al werken 7 Partin-leden samen, in verschillende Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Met name in Afrika zijn er al duizenden Calebash tanks gebouwd.

1. het water in de tank bederft niet en blijft van goede kwaliteit. Dit is wetenschappelijk getest. In het gerenommeerde tijdschrift ‘Waterlines’ wordt dit systeem voor rain water harvesting besproken. Zie hier het artikel: Waterlines-rainwater-harvesting van Hans Hartung en Paul Akkerman.
2. De tank is te bouwen met materialen die op iedere Afrikaanse markt te verkrijgen zijn: cement, staaldraad, kippengaas en een kraantje.
3. De tank is makkelijk te onderhouden.
4. De bouw van de tank is een voor Afrikanen herkenbare bouwpraktijk.
5. Het gaat hier om ‘proven technology’ – er staan er al duizenden in Afrika.
6. Jongeren die geleerd hebben zo’n tank te bouwen kunnen daar hun brood mee verdienen.

Partin-leden kunnen meedoen met dit project. Voorwaarde: zij zijn werkzaam in een projectland waar het af en toe hard regent – het gaat hier immers om een rain harvesting systeem. Daarnaast is het belangrijk dat stichtingen die kans zien dit te introduceren, met hun locale partner overleggen over aspecten van continuïteit. Het project is uitermate geschikt voor stichtingen die een beroepsopleiding steunen bijvoorbeeld. Het kunnen bouwen van dergelijke tanks biedt een mogelijkheid om in het eigen levensonderhoud te voorzien – de tanks zijn onder gezinnen net zo gewild als een golfplaten dak op het huis.

Belangstelling? Neem contact op met het secretariaat.