In nauwe samenwerking met de lokale bevolking verbeteren van de levensomstandigheden via kleinschalige projecten, vooral gericht op onderwijs en gezondheid in Nepal. De doelstelling wordt bereikt door financiële en materiële ondersteuning te geven aan verschillende projecten.

Informatie

  • Doelgroep: Boeren | Chronisch zieken | Gemeenschappen | Jongeren | Kinderen | Mensen met een beperking | Minderheden | Minima | Vrouwen en meisjes
  • SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG02 - Einde aan honger | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG10 - Minder ongelijkheid
  • Land: Nepal
  • Werelddeel: Azië

Projecten

  • Hulp aan individuele personen in het werkgebied van de Stichting Nepal Sambandha

    Hulp aan individuele personen
    Naast de ondersteuning aan families die wordt geboden in de dorpen Bhardeo en ChamrangBesi geven we ook ondersteuning in een aantal andere schrijnende situaties. Dit kan zijn aan families/gezinnen die in de problemen gekomen zijn door een samenloop van (psychische) ziekte, handicap, een ongeluk, drankgebruik of scheiding.

    Een oud echtpaar in het dorpje Nala zonder familie en zonder inkomen krijgen een bed met een matras, kleding en een voedselpakket.

    Sushila leeft sinds de aardbeving in een tijdelijke woning van golfplaten. Moeder is overleden en haar vader drinkt. In 2016 heeft Sushila op kosten van onze stichting een naaicursus gevolgd. In november 2016 heeft Sushila een naaimachine gekocht. Ze heeft de naaimachine voor een gedeelte zelf betaald en een gedeelte is betaald door onze stichting. Dankzij deze naaimachine en de cursus die ze gevolgd heeft kan ze nu in het levensonderhoud van het gezin (inclusief een zusje) voorzien.

    Tijdens het bezoek van Annette in mei 2017 aan Chamrangbesi is er geld gegeven voor een toilet bij een familie in de wijk ChangChang. De familie, een oom en tante van Urmila, zorgt voor Urmila, een 22 jarige vrouw die een zware lichamelijke handicap heeft. Ze maakt gebruik van een hurktoilet. Ze schuift er over een modderig paadje naar toe. De stichting heeft in overleg met Ganga, onze contactpersoon in Chamrangbesi, besloten om voor haar een eigen betegeld toilet dichter bij het huis te bouwen.

    Deep en Arjen:

    Deep en Arjen zijn twee broers van 9 en 13 jaar. Het zat hen niet altijd mee. Nadat vader overleed, hertrouwde moeder en liet de kinderen achter bij opa en oma. Nadat opa ook overleed stond oma er alleen voor. Helaas is al het werk en de zorg voor de kinderen te veel voor haar. De kinderen dreigen te ontsporen. Daarom heeft de Stichting Nepal Sambandha, Annette Reiling en Dhiraj Thapa contact opgenomen met Nepali Children in Nuwakot. De stichting Nepal sambandha zorgde de afgelopen jaren voor dit gezin. Na een half jaar voorbereiding zou op 27 april de stichting Nepali Children de zorg voor de kinderen overnemen en zijn Deep en Arjen samen met oma en de stichting Nepal Sambandha in Nuwakot wezen kijken. De keus lag bij de kinderen en oma.

    Begin Mei 2018 zijn Annette Reiling en Dhiraj Thapa bij oma en Deep en Arjen op bezoek geweest. In overleg met Deep en Arjen en oma is afgesproken dat Deep en Arjen bij oma blijven wonen en daar de school afmaken. Nuwakot vinden ze toch wel erg ver. De komende jaren blijven we oma en de 2 jongens ondersteunen. Oma wordt door Dhiraj gecoached in de zorg en opvoeding voor de twee jongens. Daarnaast ontvangt het gezin regelmatig eerste levensbehoefte, zoals rijst, linzen, olie enzovoort. We hopen dat oma en de twee jongens het zo samen, met onze ondersteuning, blijven redden.

    Tijdens het werken in de dorpen komt onze contactpersoon Dhiraj Thapa vaak families tegen die het zeer moeilijk hebben. De familie kan bij de stichting een aanvraag indienen voor hulp. De contacpersoon zoekt uit, welke hulp in het eigen dorp aanwezig is en gegeven kan worden door bv. de overheid in Nepal. Is dit niet voldoende en past ondeteuning binnen de doelstelling van de stichting Nepal Sambandha, dan gaan we over tot ondersteuning van de familie. Dit kan zijn in de vorm van voedselpakketten/bedden en/of schoolmateriaal.

    Doelgroep: Alleenstaande ouders | Gemeenschappen | Kinderen | Minima | Ouderen | Patiënten | Vrouwen en meisjes | Werklozen

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG02 - Einde aan honger | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs | SDG06 - Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen | SDG10 - Minder ongelijkheid

  • Ondersteuning van 50 schoolkinderen uit arme gezinnen in Chalnakhel, Bhardeo en Banepa Opi.

    De stichting ondersteunt jaarlijks ongeveer 50 kinderen met een bedrag van 4.500 rps om naar school te kunnen gaan. De ondersteuning gaat voornamelijk naar meisjes uit families in bijzondere en armoedige situaties. De leerlingen ontvangen schriften, pennen, een schooluniform en schoenen van onze financiële bijdrage. Zonder deze bijdrage zouden deze kinderen niet naar school kunnen gaan. 15 van de leerlingen die we ondersteunen gaan naar de overheidsschool in Chalnakhel en 5 van deze leerlingen gaan naar de school in Bhardeo en 15 naar de school in Banepa Opi. Ook de overige individuele 10 leerlingen die we sponsoren zijn kinderen uit achtergestelde gezinnen maar zitten op andere scholen.

    Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG04 - Goed onderwijs | SDG10 - Minder ongelijkheid

  • Mother&Childcare centre

    De Stichting Nepal Sambandha bouwde begin 2017 een kraamkliniek/Mother & Childcare centre in het dorp Chamrangbesi.

    Waarom een kraamkliniek/Mother & Childcare centre in het dorp Chamrangbesi:

    Na de heftige aardbeving in april 2015 is er in het midden van dit dorp door UNICEF een tent neergezet waar vrouwen uit de hele omgeving naar toe konden komen om te bevallen (de stichting Nepal Sambandha hielp toen bij het inrichten van deze tent). Veel huizen in de bergen rondom het dorp zijn door de aardbeving beschadigd of vernield, zodat ze onveilig zijn om in te wonen. Er zijn tijdelijke woningen gebouwd waar men nu met hele grote families woont. Een situatie waarin het bijna onmogelijk is om op een veilige en prettige manier te bevallen. Men verwacht dat pas op een termijn van 5 tot 10 jaar de situatie in dit dorp weer genormaliseerd is. Begin 2016 kreeg de stichting Nepal Sambandha een grote gift van een Friese familie. Deze familie wilde graag dat van dit geld een gezondheidszorg project werd opgezet in Nepal. De stichting heeft er daarom, in nauw overleg met de bewoners van het dorp Chamrangbesi, voor gekozen om in dit afgelegen dorp een infant care centrum te bouwen. In dit infant care centrum, guesthouse voor moeder- en kindzorg, kunnen vrouwen een paar dagen voor de verwachte bevalling terecht, zodat men op een prettige manier in een veilige huiselijk omgeving kan verblijven voor- en na de bevalling.

    Op 1 april 2017 werd dit guesthouse voor moeder- en kindzorg geopend in aanwezigheid van de Friese familie die deze “kliniek” financierde.

    Op 1 juni 2017 werd de eerste baby geboren en werd door deze moeder en dochter gebruik gemaakt van de kraamkliniek/Mother & Childcare centre.

    Hoe is de werkwijze in de kraamkliniek/Mother & Childcare centre de komende jaren:

    In overleg met de lokale bevolking worden er de komende 2 jaar geen bevallingen in de “kraamkliniek”, het guesthouse voor moeder- en kindzorg, zelf gedaan. Vlakbij het guesthouse staat een health post waar de bevallingen gaan plaats vinden. Wij willen op deze manier de net gestarte werkwijze in de health post niet dwarsbomen. De overheid stimuleert dat de vrouwen naar de health post komen voor controle voor en na de bevalling. De vrouwen krijgen wanneer ze voor check up komen 1400 rps van de overheid en een setje babykleding. Op deze manier worden vrouwen beloond die voor de bevalling naar de health post komen.

    Omdat veel vrouwen uren lopen van de health post wonen is ons guesthouse voor moeder en kind een zeer welkome voorziening waar ze voor- en na de bevalling terecht kunnen. De komende jaren gaan we bekijken hoe deze samenwerking zich ontwikkelt en of er door ons guesthouse meer moeders naar de health post komen voor check-up en de bevalling. Gemiddeld komen er nu 3 vrouwen per maand bevallen in de health post.

    Hoe geven we deze samenwerking de komende jaren vorm?:

    In april 2017 is er in Nepal een bestuur gevormd dat bestaat uit: Ganga Raz Singtan. (voorzitter), Dhiraj Thapa (penningmeester), Annette Reiling (algemeen lid). Er zijn negen vrijwilligers. Zij komen uit alle negen wijken van het dorp Chamrangbesi.

    Gasten van het guesthouse voor moeder en kindzorg zijn zwangere vrouwen die een paar dagen voor de te verwachten bevalling naar het guesthouse komen. In de nabijgelegen health post vindt de bevalling plaats. Direct daarna komen de gasten terug naar het guesthouse. Daar blijven ze nog een tijdje. De vrouwen komen samen met 1 familie lid of vriendin. Het verblijf is gratis voor moeder- kind en het familielid of vriendin. Ten behoeve van het guesthouse is er een stafkracht oftewel gastvrouw aangesteld.

    De taken van de gastvrouw zijn de algehele coördinatie van de dagelijkse gang van zaken, gasten ontvangen, een logboek bijhouden, koken, schoonmaken, materialen bijhouden, planten verzorgen en zorgen voor een huiselijke sfeer. De negen vrijwilligers uit alle negen wijken benaderen en stimuleren vrouwen uit hun wijk om naar het guesthouse te komen. Zij begeleiden de zwangere vrouwen naar de health post en kraamkliniek/Mother & Childcare centre en blijven zo nodig samen met de vrouwen in de kraamkliniek/Mother & Childcare centre slapen. Vanuit elke wijk is er zo een vrijwilliger die zwangere vrouwen benaderd. De kosten voor het runnen van het guesthouse zijn voor de stichting Nepal Sambandha. Voor het draaiende houden van de kraamkliniek/Mother & Childcare centre heeft onze stichting per maand 125 euro nodig. Van dat bedrag worden de gastvrouw, de vrijwilligers en de verblijfskosten van de gasten betaald.

    De stichting Nepal Sambandha ontving in 2019 de Caroline Van der Wal Impact Award – VSO.nl

    Op 11 april 2019 hebben wij uit handen van VSO, de 2e prijs inzake de Caroline van der Wal Impact Award ontvangen. Een bronzen beeldje met een cheque van 10.000 euro, waarmee wij het mother & child centre verder kunnen uitbreiden met onder andere het opzetten van een bewustwordingsprogramma voor moeders en kinderen uit het moeilijk bereikbare dorp Chamrangbesi, zodat ze gebruik gaan maken van het centrum. Door de award kunnen we het mother&childcare centre 4 jaar draaiende houden en hebben we een mooie overkapping kunnen realiseren. Het plan is om in april 2022 het mother&childcare centre te overhandigen aan de lokale bevolking.

    Health post (betaald door de overheid):

    In de health post wordt de bevalling gedaan. Zij geven de vrouwen babykleding en 1400 rps per moeder. Ze moeten daar dan wel 3 maal voor controle vooraf zijn geweest en na de bevalling ook een keer. Verblijf in het moeder en kind zorg centrum is voor de moeders gratis. Ook wanneer ze voor een check-up komen. De ervaring is dat vrouwen anders niet komen en gewoon thuis op de traditionele, veelal niet veilige, niet hygiënische manier, bevallen. Ook in de Unicef tent werd er op deze manier gewerkt.

    Doelgroep: Gemeenschappen | Kinderen | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn

  • Geit voor een Meid

    Families/gezinnen in het werkgebiede van Organization Nepal Sambandha in Nepal, krijgen 1 of 2 geiten, zodat ze meerdere jaren een klein basisinkomen hebben.
    Door de coronapandemie is er in arme families/gezinnen in het werkgebied van de Organisation Nepal Sambandha weinig tot geen inkomen meer. Er zijn meer monden te voeden dan voorheen. Een of twee geiten per familie kunnen de komende 6 – 7 jaren voor een klein basisinkomen zorgen.

    In 2020, het jaar van het begin van het Coronavirus zijn arme families in Nepal heel hard getroffen. Veel families hebben geen werk en dus geen inkomen meer. Het toerisme ligt immers voor meerdere jaren stil en ook ander werk is weg gevallen. Bovendien waren hele families afhankelijk van familieleden die in de Arabische landen werkten. Deze familieleden zijn inmiddels terug in Nepal, dus zijn er nog meer monden te voeden en komen er geen inkomsten vanuit het buitenland meer binnen. Geen inkomen meer betekent te weinig en/of ongezond voedsel, en daardoor ondervoeding. Door ongezonde slechte voeding worden mensen eerder ziek. Een schrijnende situatie, ook doordat er geen sociale voorzieningen zijn in Nepal. De Organization Nepal Sambandha wil aan dergelijke gezinnen/families 1 of 2 geiten verstrekken (afhankelijk van de familie/gezinssituatie) zodat er de komende jaren een klein basisinkomen is in de armlastige families die nu zonder inkomen zitten.

    Doelgroep: Boeren

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG02 - Einde aan honger | SDG03 - Gezondheid en welzijn