Voor het volgende schooljaar is Worldschool weer op zoek naar particuliere initiatieven die een onderzoek door scholieren zouden willen laten uitvoeren. Koviljka Pajcin van Worldschool Network roept daartoe op: ‘Voor ons onderwijsprogramma zijn we weer op zoek naar stichtingen die vraagstukken willen uitzetten bij scholieren 5/6 VWO die hier in het kader van hun profielwerkstuk aan werken. Het kan gaan om het schrijven van businessplannen, het maken van technische ontwerpen, het opzetten van campagnes, het ontwikkelen van materiaal e.d. De scholieren kunnen hiermee werk uit handen nemen. Ze leveren natuurlijk geen werk op universitair niveau, maar kunnen wel met verrassende resultaten komen. Fondsenwervende activiteiten zijn echter niet mogelijk, het gaat puur om kennisoverdracht.’

Worldschool Event 2019
Dit schooljaar 2018/2019 waren 7 Partin-leden opdrachtgever. Elke keer zijn de resultaten weer verrassend. Zo hadden voor Adamfo Ghana 6 groepen gewerkt aan een animatie-filmpje over straatkinderen en het ontwikkelen van een project ter preventie van ‘streetism’ in Ghana. Andere opdrachten kwamen van Egoli Africa (Uganda), Stichting HoPe (Peru), Mwana na Mama Foundation (Burundi), Niketan (Bangladesh) en Stichting Samay (Bolivia) met thema’s als school drop-outs, voorschools leren, aangepast lesmateriaal voor kinderen met een beperking, biogas en aanplant van dennen in de Andes. Bovendien was er een speciaal ontwerpproject, het fair design project, waarmee zowel Stedenband Groningen – San Carlos en Egoli Africa hun voordeel kunnen doen.

Opdrachten en werkstukken
Voor het aanvragen is achtergrondinformatie over de stichting, de projecten en een aantal foto’s nodig (in het Nederlands) en natuurlijk de opdracht zelf en wat het belang daarvan is. Zodra vervolgens een school voor een opdracht heeft gekozen, zal een team van scholieren zich via de email voorstellen en aan de slag gaan. De stichting is geen begeleider (want geen stage), maar zal wel extra informatie verstrekken opdat de scholieren de opdracht uit kunnen voeren. Ook wordt verwacht van de PI dat zij aanwezig kunnen zijn op de Startdag en op het afsluitende Worldschool Event. Dan presenteren de leerlingen hun resultaten.

De scholieren worden ondersteund door de expertise van allerlei universiteiten, hogescholen en andere kennisinstellingen. De tijdsinvestering is beperkt.

Meer informatie www.worldschool.nl. Bij interesse kunnen jullie contact opnemen met Koviljka Pajcin op k.pajcin@worldschool.nl.

Lees het verslag van het Worldschool Event op maandag 4 maart 2019: Worldschool Event 2019: inspirerende resultaten