Bestuurlijk jargon is niet zo mijn ding. Maar aan het verlenen van decharge ontkomen stichtingen niet. Decharge wat? Decharge komt uit het Frans en betekent zoveel als kwijting. Met decharge verlenen wordt het beleid goedgekeurd en wordt de bestuurder van verdere plicht ontheven. Kortom de aansprakelijkheid van een bestuurder voor het gevoerde beleid wordt gekweten. Bijvoorbeeld na het goedkeuren van de jaarstukken. Dat is de jaarlijkse decharge. Best belangrijk om dat te benoemen in de notulen. 

Yvonne van Driel | Partin

Decharge is om te voorkomen dat bestuurders tot in de lengte der jaren worden aangesproken. Ze worden na het verlenen van decharge dus niet meer verantwoordelijk gehouden van dingen die zijn afgevinkt. Hiermee accepteert de vergadering dat de bestuurders hun taak naar behoren hebben verricht. En ontlasten hen van verdere aansprakelijkheid over dat jaar. Hierover dadelijk nog iets meer.

Trouwens ook na het aftreden van bestuurders wordt decharge verleend: de finale decharge.

Hamerstuk
Dat lijkt ambtelijk en officieel. Vaak tikken we het jaarverslag in een vergadering af, noteren het en dat is dat. Op naar het volgende agendapunt. Toch is het goed om decharge te verlenen aan bijvoorbeeld de penningmeester. Of het gehele bestuur. Voor de bestuurder zelf wel zo fijn. Taken en verantwoordelijkheden moeten natuurlijk aantrekkelijk blijven. Anders zien we bestuurders vertrekken en vinden geen nieuwe.

Als dechargeren door een slag met de voorzittershamer bekrachtigt wordt, wordt dat uitslaan genoemd. Het kan ook door simpel een besluit of door een stemming. Dit wordt altijd in de notulen vermeld. In sommige gevallen wordt een schriftelijke bevestiging in de vorm van een brief geformuleerd. Wettelijk is echter niks vast gelegd.

Helemaal dichtgetimmerd is decharge echter niet. Er zitten grenzen aan. De gechargeerde wordt alleen gekweten van eventuele aansprakelijkheid door degene die decharge verleent. In jullie geval de stichting dus. Derden kunnen de gedechargeerde nog steeds aanspreken op gevoerd beleid. Bijvoorbeeld als zij menen schade te hebben geleden door onbehoorlijke taakvervulling van de gedechargeerde. Ook kan het zijn dat er naderhand nog bezwarende gegevens gevonden worden. De gedechargeerde (ex)bestuurder moet zich dan alsnog verantwoorden.

Uit de gereedschapskist
Wanneer en hoe zet je een kascommissie in? Bekijk daarvoor onze handige toolkit Kascommissie: kleinegoededoelen.nl/kascommissie/