Samen met o.a. NOV hebben we op 29 maart de petitie om onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen te stoppen aan de Kamerleden Hilde Palland (CDA), Chris Stoffer (SGP) en Hawre Rahimi (VVD) aangeboden. Erik Boerrigter vertegenwoordigde Partin bij dit bijzondere moment. In het gesprek kwam de bezorgdheid van de drie Kamerleden naar voren. Zo zegt Kamerlid Stoffer in zijn omgeving te zien dat besturen worstelen met een te kort aan vrijwilligers. En dat kan niet de bedoeling zijn. “We moeten witwassen aanpakken, maar daarbij besturen van vrijwilligersorganisaties en goede doelen zo veel mogelijk ontzien.”

Directe aanleiding voor de petitie was de deadline voor het registreren van UBO’s. Maar er is meer dan dat. Na invoering van de privacywetgeving AVG en de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is het UBO-register voor veel organisaties wel de spreekwoordelijke druppel. De administratiedruk die deze wetten opleveren, hindert vrijwilligers in besturen om hun werk goed te kunnen doen. Het geeft extra werk. Tijd en energie die ze liever in hun doelstellingen stoppen. Kamerlid Palland beaamde dit: “We moeten niet vergeten dat het om meer gaat dan het UBO-register. De druk neemt sowieso al jaren toe.”

Verdachtenbankje
Bovendien zitten deze kleine organisaties onterecht in de verdachtenbank op basis van een Nationale Risico Analyse witwassen en terrorismefinanciering. In deze analyse bestempelen experts enerzijds verenigingen en stichtingen al gauw als hoog risico, of stellen dat zij geen algemeen nut beogen.

In een brief aan vrijwilligersorganisaties en goede doelen belooft minister Kaag te kijken hoe ze het met name kleinschalige liefdadigheidsinitiatieven makkelijker kan maken. Op zijn vroegst wordt er in september 2022 hiernaar gekeken. Helaas wekt de brief weinig vertrouwen dat er snel verandering komt.

Petitie
De petitie telt inmiddels al ruim 11.000 handtekeningen. Ondertekenen kan nog altijd. Doen hoor! Want er zit helaas nog meer in het ‘vat der regeltjes’. Ga naar Petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen.

Foto v.l.n.r. Joost van Alkemade (NOV), Hilde Palland (Kamerlid CDA), Marieke van Duijn (LandschappenNL), Chris Stoffer (Kamerlid SGP), Erik Boerrigter (Partin), Hawre Rahimi (Kamerlid VVD), Jan Dirk Gardenier (NOV) en Hanna Hosselet (Het begint met Taal).