Stichting Donateursbelangen heeft het Moreel Kompas non-profit sector gelanceerd. Dit naar aanleiding van een onderzoek door de Consumentenbond, een uitzending van EenVandaag, een artikel in het Vakblad fondsenwerving en eigen onderzoek. Dit kompas houdt rekening met de wensen en voorkeuren van individuele donateurs. Een wegwijzer naar een op waardengedreven non-profit sector, aldus initiatiefnemer Jordan van Bergen.

Om antwoord te geven op de vraag “Hoe kunnen donateurs op een veilige, transparante en respectvolle manier, waarbij donateursbelangen centraal staan, blijven doneren aan goede doelen?” is dit Moreel Kompas non-profit sector ontwikkeld.

Jordan van Bergen legt uit: ‘Dit kompas geeft door middel van gewenst gedragsbepalingen aan wat een donateur van een goed doel mag verwachten en biedt de non-profit sector een op waardengedreven moreel kompas aan waardoor het donateursvertrouwen in de sector zal toenemen en er nog beter dan nu donateurgericht gewerkt zal worden.’ Het gaat o.a. om persoonsgegevens van donateurs te beschermen. In principe zijn de richtlijnen volgens AVG daarvoor voldoende.

Door gebruik te maken van het Moreel Kompas non-profit sector kunnen goede doelen verklaren dat ze zich dienstbaar op zullen stellen richting donateurs. In ruil hiervoor mogen deze goede doelen de DonateursBelangen-Badge op uitingen voeren. Dit extra verklaren is natuurlijk een vrije keus.

Bron: Donateursbelangen