Recent heeft het kabinet laten weten dat een centrale overheidstoezichthouder in de filantropische sector niet nodig is. Ruim een jaar geleden werd in de Tweede Kamer een motie aangenomen. In deze motie wordt het kabinet gevraagd om te onderzoeken of er in Nederland een centrale overheidstoezichthouder moet komen voor de filantropische sector. Als voorbeeld werd Charity Commission in het Verenigd Koninkrijk genoemd. Nu blijkt dus dat het kabinet meer waarde hecht aan bestaande wetgeving en de zelfregulering in de sector. Deze conclusie is onder andere gebaseerd op gesprekken met SBF. 

De motie werd destijds ingediend door het CDA en D66 tijdens het debat begin 2021 over de uitkomsten van de POCOB (Parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland). De Charity Commission is een onafhankelijke overheidsinstelling die liefdadigheidsinstellingen in het Verenigd Koninkrijk reguleert en (verplicht) registreert. Daar wil het kabinet dus niet aan. Het kabinet is van mening dat de combinatie van vrijwillige zelfregulering door de sector en toezicht door de overheid op de ANBI’s voldoende is. SBF is het hier mee eens.

Wel beschouwt het kabinet het wetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties (Wtmo) als een instrument om meer inzicht te krijgen in de aard en omvang van financiering van maatschappelijke organisaties. Hier zijn wij en SBF minder gerust op. Over deze wet komt binnenkort meer informatie. Wij houden jullie op de hoogte.

Lees hier de Kamerbrief over motie Van Toorenburg en Paternotte Charity Commission

Wij zijn nauw betrokken bij SBF en nemen deel aan het Breed Sector Overleg. 

Bron(nen): Rijksoverheid | SBF 
Foto: Andrea Piacquadio - Pexels