Een integere organisatie hoeft geen pagina’s dikke gedragscodes te hebben, maar het bespreekbaar maken en houden is wel zo belangrijk. Integriteit moet geleefd worden. En dan moet ook gedacht worden aan zaken die misschien niet zo voor de hand liggen. En ja, dan is het noteren van een aantal afspraken handig. Dat was de strekking van het webinar ‘Hoe blijft jouw organisatie integer?’ Het webinar is nu terug te kijken.

Natuurlijk is het hebben van een integriteitsbeleid en gedragscode voor Erkende Goede Doelen een vereiste. Maar benadrukten Cees Toor en Nita Melessen van CBF – Toezichthouder Goede Doelen dat alles begint met het aanspreken van het thema binnen de organisatie. Zij gaven aan hoe we met eenvoudige vragen het gesprek binnen het bestuur kunnen aangaan. Kirsten Giethoorn liet zien hoe dat voor Friendship Foundation uitgepakt had.

In het kort het stappenplan zodat integriteit leeft binnen je organisatie:

  1. Organisatie / bestuur bespreekt de risico’s op alle mogelijke vormen van grensoverschrijdend gedrag.
    – Welke gevaren zijn er?
  2. Wie kan er door de risico’s / gevaren getroffen worden?
    – Vrijwilligers, doelgroep, bestuur?
  3. Afhankelijk van de risico’s neemt de organisatie maatregelen.
    – Wat is passend? Wat heeft prioriteit?
  4. Jaarlijks terugkerend op de agenda.
    – Evaluatie, is het voldoende?

 

CBF en Partin hebben voor het opstellen van een gedragscode verschillende toolkits en boekjes ontwikkeld:

Het webinar ‘Hoe blijft jouw organisatie integer?’ werd op 24 mei 2022 opgenomen. Elke maand organiseren we webinars en (online)bijeenkomsten voor en door jullie. Op 24 juni wordt samen met Better Care Network, Pledge #EveryChildaFamily en Family Power het webinar ‘De droom van ieder kind’ georganiseerd. Binnenkort meer details.

Foto: Friendship Foundation/Kim Duyvesteyn