Eind mei begon de overheid met de handhaving van het UBO-register. Organisaties die hun UBO’s nog niet geregistreerd hebben, kunnen een waarschuwingsbrief van het Bureau Economische Handhaving (BEH) verwachten. Vooralsnog zijn dat organisaties binnen sectoren waar risico’s op witwassen en financieren van terrorisme het hoogst zijn. Denk dan aan bijvoorbeeld bedrijven die handelen in dure goederen of in een branche opereren met veel contant geld. 

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners) zijn die mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Sinds 27 maart geldt de verplichting voor eigenaren van ondernemingen én voor bestuurders van vrijwilligersorganisaties om zich aan te melden voor dit register.

Ongeveer 40 procent van alle vennootschappen en organisaties hebben hun ‘uiteindelijk belanghebbende’ nog niet opgegeven. Dat zijn zo’n 700.000 eigenaren. Dat zijn er veel meer dan verwacht. En daarom is er niet genoeg mankracht om de verplichting te handhaven. Volgens minister Kaag moeten daarom keuzes gemaakt worden.

We hebben al veel over UBO-register geschreven. Voor zover bij ons bekend, hebben jullie aan de verplichting van registratie voldaan. Wel wachten sommige leden nog op bevestiging. En weer andere ondervonden problemen bij de synchronisatie van UBO’s bij bijvoorbeeld banken.

Mochten jullie onverhoopt toch problemen met UBO ondervinden, dan horen we het graag.

Ook willen we jullie nogmaals oproepen om de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen te ondertekenen. Als je dat nog niet gedaan hebt: doen hoor! Want samen worden we gehoord.

Bron(nen): NOS | NOV | Rijksoverheid
Foto: Stichting GESP