‘You can make a difference.’ Dat wat haar moeder haar steeds inprentte, is nog altijd de drijfveer voor Sandra Ball. Met organizing wil ze heel Nederland in beweging krijgen. De eerste stap van organizing is storytelling. Reden om haar uit te nodigen als gastspreker voor een webinar. Deelnemers uit Dominica, Oeganda en Nederland waren op 26 juni ingelogd voor Verandering begint bij jouw verhaal. Over zelf, remmende elementen en UKVM. 

Redactie Partin

Hart hand hoofd
Organizing
 is een werkwijze die groepen en organisaties in staat stelt doelen effectiever te realiseren. In 5 stappen – verhalen, relaties, structuur, strategie en vieren! – biedt organizing visie én aanpak om een krachtige beweging op te bouwen. Beweging om meer invloed op beleid te kunnen uitoefenen. En om verandering teweegbrengen. En dat begint bij jouw verhaal. Een verhaal vanuit hart, hand en hoofd. Met geluk besteden we aandacht aan 2 van deze drie eigenschappen, maar alle drie zijn onmisbaar wil je mensen in beweging krijgen.

Om te illustreren wat een goed verhaal is, toonde Sandra een video met een man die door een megafoon oproept tot actie. De deelnemers haalden snel het zelf, ons & nu eruit. Dat zijn 3 principes van storytelling. Ook werden de verschillende elementen van de actie-motivator herkend. Dit in tegenstelling tot de remmende elementen. Het verhaal moet namelijk urgent zijn, vanuit een soort boosheid komen of beter gezegd vanuit verontwaardiging. Het moet hoop bieden, aanzetten tot samen (solidair) en UKVM. Dat staat voor U kunt (het) verschil maken!

Heel duidelijk verzoek
Als laatste is het belangrijk dat er een duidelijk verzoek is. Een verzoek dat het makkelijk maakt voor mensen om in actie te komen. En maak duidelijke afspraken. Bij een nog-niet-donateur kun je zeggen: ‘Mag ik u over 2 weken even bellen?’ En het dan natuurlijk doen. Zo start je (nieuwe) relaties. En dus beweging.

Na afloop zegt Janka alle slides nog eens goed te gaan bekijken en naast alle dingen leggen die haar stichting schrijft. “Kijken waar we in het rode vlak zitten en eruit halen wat beter kan.” Ze bedankt de andere deelnemers voor alle tips: “Daar kan ik met het bestuur weer mee aan de slag.”

Het zelf, ons & nu sprong er voor Frances uit: “Ik wist het maar ik vind het leuk om weer te zien.” Ze zegt deze opbouw bewuster in praktijk te willen brengen. Marieke gaf aan dat ze als gevoelsschrijver vooral met de tips over opbouw veel kan. Wilma was blij dat wat ze intuïtief deed, nu bevestigd werd. Zij gaat de methode organizing verder onderzoeken en had de site lowlanderproject.nl al ontdekt.

Webinar geeft moed
Marijke gaat ook met het geleerde aan de slag: “Ik ben beslist van plan video’s, verhalen en speeches die ik goed vind met zo’n opdracht – die we hadden – te analyseren. Wat waren de remmende elementen en wat waren de animerende uitnodigende, verenigende solidariserende elementen. Ik heb ook heel goed ingeprent dat je op het laatst van iets een verzoek, een heel duidelijk verzoek moet doen!” Achter dat laatste zet ze een groot uitroepteken.

Ze besluit met: “Het geeft me weer moed.” Ook zij kan verschil maken. Net als jullie.

Samen nog meer verschil maken. Dat is wat we willen. Daarom gaan we door met het organiseren van inspirerende webinars. Na de zomerstop, op 15 september, is het webinar De droom van ieder kind. Samen met Family Power gaan we kijken hoe samenwerking tussen verschillende PI die droom waar kan maken. Geniet van de zomer en tot later!

In het webinar werden alleen de voornamen gebruikt. Daarom zijn in dit artikel geen achternamen genoemd.