In tweede podcast van dit jaar spreken de heren van El Mundo Podcast NL met Ineke van Lent en Hans van Hest over het belang van tanden poetsen en handen wassen. Dental Health International Nederland (DHIN) zet steeds meer in op preventie en gaat daarom graag samenwerking met andere PI aan. “We willen jullie ondersteunen, maar we kunnen het niet dragen. Dat doen jullie. Samen met jullie partnerorganisatie.”

“We denken door kleine PI te motiveren dat we op een veel breder niveau onze boodschap kunnen brengen.” Dat is de kerngedachte achter de oproep om mee te doen aan het preventieprogramma ‘Brush, Wash & Smile’. Kinderen een goede gezondheid gunnen. Want een slechte hygiëne staat goed leren in de weg. En dat vertraagt later de kansen op de arbeidsmarkt.

Het begint allemaal bij bewustwording. “Beseffen dat er een gezondheidsprobleem is. En dat dat komt door onvoldoende hygiëne.” PI hebben een bepaald project opgezet. Bijvoorbeeld een school gebouwd of waterleiding aangelegd. Maar dan ben je er vaak nog niet. Hans: “Met een klein beetje meer moeite, kun je een grotere impact hebben dan dat je nu hebt.”

Juist ja, door kinderen te leren tandenpoetsen en handen wassen.

Daarbij wil DHIN leden van Partin ondersteunen. DHIN ondersteunt echter niet langer dan twee jaar. Dan moet het PI samen met de lokale partner het programma van tanden poetsen en handen wassen verder doorvoeren. Lokaal eigenaarschap is belangrijk voor de continuïteit.

Ineke, Ton, Menno en Hans vooraf aan het gesprek (foto: Yvonne van Driel)

DHIN ondersteunt met o.a. fluortandpasta, tandenborstels, voorlichtingsmateriaal en coaching. En omdat de borstels op school bewaard moeten worden, een zak waar alle tandenborstels opgeborgen kunnen worden. Gemaakt door Ineke of plaatselijk vervaardigd. Dat alles als het PI het belang ervan inziet. Evenals de partnerorganisatie. Dat is een eerste vereiste. Daar zijn ze best streng in. “We willen goed onderbouwde aanvragen,” benadrukt Ineke.

Het zijn dan ook niet allemaal succesverhalen die ze met Menno van der Geugten en Ton ten Dam delen. Verhalen uit Laos en Kenia laten vooral zien hoe de inspanning tot weinig duurzaams leidt. En dat is zonde. De plaatselijke coördinator van een project in Ghana daarentegen pakte echter de zaken goed aan. Daar wordt nog dagelijks gezamenlijk tanden gepoetst op de scholen. Ook nadat de 2 jaar ondersteuning stopte.

DHIN hoopt op deze manier verder te werken aan een gezonde wereld. En wil zo bijdragen aan het bereiken van SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn) en 4 (Kwaliteitsonderwijs).

De podcast is HIER te beluisteren of op kleinegoededoelen.nl/podcasts/

Meer weten? Of wil jij met jouw partnerorganisatie ook ondersteuning van DHIN? Neem dan contact op met Ineke of Hans door een mail te sturen aan bwsdhin@gmail.com. Of bekijk eerst hun website: https://www.brushwashsmile-dhin.com/

Podcast
In deze eerste reeks opnames kwam eerder al Geert Kroos van Resirest aan het woord. In augustus gaat Yvonne van Driel (Partin) in op het schrijven van verhalen. Later dit jaar worden 3 andere opnames gemaakt.

Met deze podcasts willen Ton en Menno een spreekbuis zijn voor wereldburgers en kleine goede doelen actief overal ter wereld. De podcasts worden in samenwerking met Partin opgenomen.

Hebben jullie een programma waarbij samenwerking met andere leden tot meer succes leidt? Laat het ons weten en misschien vragen Menno en Ton je in de volgende podcast alles over dat initiatief. Mail naar podcast@partin.nl

Tekst: Redactie (Yvonne van Driel)
Foto: DHIN