Fondsenwerving kost geld. Dat worden overheadkosten* genoemd. Maar wat vinden donateurs schappelijk? Of wat vinden ze – in hun overweging al dan niet te doneren – te veel? Het Nederlands Donateurspanel (NDP) werd de vraag gesteld hoe groot die overheadkosten zouden mogen zijn. Uitkomst: Ruim een op de drie panelleden vindt dat 10 tot 20% overheadkosten acceptabel is.

Volgens de NDP-meting van juni 2022 moet 80 tot 90% van het budget dus aan het doel besteed worden. Ruim een op de vier vindt minder dan 10% acceptabel. Hier zitten dus ook de panelleden tussen die vinden dat er helemaal geen overheadkosten zouden mogen zijn. Dat zijn overigens meer mannen (29%) dan vrouwen (25%). Jongeren tot 30 jaar daarentegen zijn minder kritisch: maar 14% vindt dat de overheadkosten onder de 10% zouden moeten liggen. Vijftigers zijn het meest kritisch. Van hen vindt 35% dat het onder de 10% zou mogen zijn.

Volgens het CBF besteden Erkende Goede Doelen 11% aan overheadkosten. Er bestaat overigens geen officieel of wettelijk maximum aan de hoogte van overheadkosten voor goede doelen. Deze uitkomsten zijn uiteraard wel belangrijk om te onthouden.

Vrijwillige inzet
Yvonne van Driel (Partin) merkt wel op dat het doel doorslaggevender zou moeten zijn om te besluiten te doneren. Dus niet alleen naar de kosten kijken, maar ook naar wat het oplevert. Haar tip aan PI: “Vertel eerlijk wat jullie doen en waarom. En hoe belangrijk dat is. Vertel ook hoe jullie dat bereiken. Met een reëel kostenplaatje. Laat ook weten dat een aantal kosten door vrijwillige inzet gedekt worden. Als dat het geval is natuurlijk. Uiteindelijk blijven het kosten. Uitgaven die nodig zijn om jullie doel te bereiken.”

En ze voegt toe: “Donateurs die nog geloven dat goede doelen geen kosten maken, geloven in sprookjes.”

NDP
WWAV meet in opdracht van het CBF ieder kwartaal onder het Nederlandse publiek het donateursvertrouwen: het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Bij elke meting worden ook specifieke vragen gesteld. Naast de vraag over de hoogte van de overheadkosten, werden dit keer vragen gesteld over bekende Nederlanders die zich inzetten voor het goede doel en welke benaderingswijze van goede doelen het panel prettig vindt en welke niet.

* Uiteraard vallen onder overhead meer kosten dan alleen voor fondsenwerving. Denk aan personeel, administratie en transport. 

Foto: Dương Nhân | Pexels