Dat KVK wat achterloopt met het verwerken van de UBO’s, dat weten we. En blijkbaar weten mensen met malafide ideeën dat ook. Want onlangs ontving Mama & Me Uganda een mail van Kamer van Koophandel. Althans daar leek het op. ‘Voorkom boetes en maak uzelf tijdig kenbaar.’ Dat was het onderwerp. En dat riekte naar phishing. Controle van het e-mailadres bevestigde dat vermoeden. Het was geen mail van KVK, maar van lui die hengelen naar persoonlijke gegevens om er misbruik van te maken.  

Yvonne van Driel is naast haar werk voor Partin ook bestuurslid van Mama & Me Uganda. “Ik geef toe, vlak voor de deadline van 27 maart dit jaar moesten wij onze UBO’s nog inschrijven. Wel op tijd. Maar we wachten nog steeds op het definitief antwoord dat alles goed staat. Niet zo gek dus dat we een mail van KVK ontvangen.  Toch wekte het onderwerp en de gevraagde gegevens argwaan op. Er zit namelijk een link in de mail. ‘Controleer je gegevens.‘  En dan vragen ze om (persoonlijke) bankgegevens. En die gegevens zijn volgens mij niet relevant voor het UBO-register.

Gelukkig kwamen we er op tijd achter. Want het lijkt echt veel op een echte mail van KVK. Behalve dan het emailadres. Dat eindigde op @kvk-id.13012.nl. En maakte meteen duidelijk dat het om phishing ging.”

KVK is ervan op de hoogte. Op haar site vermeldt KVK: Momenteel duiken er phishingmails en sms-berichten op over opnieuw identificeren, UBO en een digitale sleutel die verouderd zou zijn. In de e-mails die afkomstig lijken van KVK vraagt de afzender je om op een link te klikken. Klik niet op deze link. Deze phishingmails en sms’jes zijn niet afkomstig van KVK.

Phishing is een vorm van digitale oplichting. De fraudeurs proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke informatie te stelen. Dat hengelen naar informatie gaat vaak via e-mail, maar gebeurt ook telefonisch, met brieven en sms’jes.

Op de site van KVK staan zo’n 20 voorbeelden. De mail die Mama & Me Uganda kreeg was voorbeeld nummer 18. Ook staat op de KVK-site wat je kan doen als je een dergelijke mail ontvangt. Handig om te weten.