De nieuwe categorie ‘Atot50k‘ voor Erkenning als Goed Doel is een feit. Deze maand zijn door de Commissie Normstelling de nieuwe normen voor deze toegevoegde categorie vastgesteld. In deze nieuwe categorie ‘Atot50k’ vallen organisaties met baten tot € 50.000. Goed nieuws voor kleine particuliere initiatieven.

De nieuwe normen gaan per 1 oktober 2022 in voor alle nieuwe aanvragen van de Erkenning. Voor reeds Erkende Goede Doelen geldt een overgangstermijn van drie maanden. Voor hen gaan de nieuwe normen per 1 januari 2023 in.

Na de consultatie van deze zomer heeft de Commissie Normstelling besloten tot een aantal wijzigingen in de normen. Naast de nieuwe normen speciaal afgestemd op het kleine particuliere initiatief en dus de extra categorie, zijn de normen van categorie A, B, C en D geredigeerd. Volgens de nieuwsbrief van CBF werd de preambule verduidelijkt, werden begrippen gedefinieerd en werd de opbouw verbeterd.

CBF: Ook is het verschil tussen harde normen en bespreekpunten verduidelijkt: alle harde normen hebben nu een formulering met ‘vastleggen’. Op één punt zijn de normen inhoudelijk gewijzigd voor categorie C en D, namelijk dat organisaties verplicht zijn te acteren op integriteitsmeldingen. Norm 6.4.1. kreeg bij de introductie van de integriteitsnormen tijdelijk de status van bespreekpunt. Inmiddels heeft de Commissie Normstelling besloten hiervan een harde norm te maken.

Bron: Commissie Normstelling
Foto: Yayasan Setetes Embun