Het UBO-register is voorlopig niet meer toegankelijk voor het publiek. Dat is de reactie van minister Kaag van FinanciĆ«n op een uitspraak van het Europees Hof. Deze week oordeelde het Europees Hof dat de openbaarheid van het UBO-register in strijd is met de privacy. Het register blijft. Maar niet iedereen mag er een kijkje nemen. Dat mag alleen de overheid nog. Dat staat in de Kamerbrief.Ā 

In het UBO-register staan uiteindelijke eigenaren van organisaties geregistreerd. Jullie als bestuurders. Het is bedoeld om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme op te sporen. Maar voor ā‚¬ 2,50 per aanvraag kon iedereen informatie opvragen bij de Kamer van Koophandel. Het is volgens de rechter niet noodzakelijk voor witwasbestrijding dat deze gegevens voor het grote publiek toegankelijk is.

Het ministerie onderzoekt nog welke informatieverstrekkingen wel mogelijk zijn. En ofĀ  het register tijdelijk of permanent dichtgaat.

KVK beheert het UBO-register. Die ‘knaak’ voor het opvragen van gegevens is een verdienmodel. Het beheer van het register wordt mede daarmee bekostigd. Ook mogelijke gevolgen hiervoor worden onderzocht.

En wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld banken is onduidelijk. Ook deze financiĆ«le instellingen moeten namelijk vaststellen wie de UBO’s van hun klanten zijn. Daarbij konden zij gebruik maken van het UBO-register. Het kwam al vaak voor dat de bank de UBO’s zelf opvroeg. Dat gaf weer extra werk. Niet alleen voor de banken. Maar ook voor jullie. We houden jullie op de hoogte.