Als 2022 ons iets leerde, was het wel dat vrede niet vanzelfsprekend is. En dat het veranderende klimaat voor extreem natuurgeweld zorgt. Vaak lokaal, maar telkens zijn de zwaksten van de samenleving getroffen. Na jaren van daling, dreigen er nu meer mensen in extreme armoede te belanden (Oxfam Novib, 2022). Gelukkig zijn er ook personen die in actie komen en zich inzetten om de wereld wat fraaier en beter te maken. Mensen zoals jullie.

En dat verdient een pluim. En support. Niet alleen van donateurs, maar ook van overheid. En daar wringt soms de schoen. De steeds strengere wet- en regelgeving maakt het werk van bestuurders van stichtingen en verenigen niet aantrekkelijker. En soms zelfs onmogelijk. Stichtingen die geen rekening kunnen openen. Omdat het risico te groot zou zijn. Dat kan natuurlijk niet. Ook dat was 2022.

Maar bovenal was 2022 een jaar vol verhalen. Veel van jullie konden weer op projectbezoek. Dat leverde mooie blogs en verslagen op. Jullie partners bleken ook in deze tijden van crisis veerkrachtig. En de samenwerking krachtig. Op de Partindag kwamen veel van deze verhalen samen. Wat we voor elkaar betekenen. En wat we voor elkaar betekenden in 2022, daarover gaan we het hebben. Een jaaroverzicht in twee delen. Dit is deel 1. Over samenwerken en kwaliteitsverbetering.

Faciliteren, samenwerken en kennisdelen

Jullie ondersteunen wereldwijd projecten en werken nauw samen met lokale partners. Om dat te bereiken delen we kennis. Zoals op de succesvolle Partindag. Dit jaar was de Partindag op 3 december in Nijkerk. Het was een dag vol verhalen. En ontmoeting. Gezien jullie reacties voldeed het programma aan jullie verwachtingen. Of zoals Geke Schutte (4Gambia) het zei: ‘De jaarlijkse Partindag is áltijd leuk. Maar deze keer was het echt top!

In 2021 zijn we begonnen met het organiseren van webinars. En daar gingen we in 2022 mee door. In totaal waren er 8 webinars en online-bijeenkomsten. De webinars over Partin, crowdfunding, verhalen vertellen en samenwerking tussen particuliere initiatieven waren interactief. De webinars over de regels voor ANBI, beleidsplannen schrijven, integriteit en organisatieversterking zijn terug te kijken op ons YouTube-kanaal.

Daarnaast stimuleren we het van elkaar leren door peer-to-peersessies. Er waren intervisiesessies over crowdfunding, exit-strategieën en subsidie- en projectaanvragen in het kader van bloemenfonds Gentiaan. Ook faciliteerden we verschillende landenplatforms of waren erbij aanwezig. Zoals bij de Nepal Federatie, Platform Oeganda, Sri Lanka Tafel, SV Gambia, Cameroonians Abroad Day en Ghana Collectief.

Investeren in kwaliteit

Onze toolkits worden veelvoudig geraadpleegd. Ook andere organisaties, zoals CBF en Wilde Ganzen, verwijzen goede doelen naar onze toolkits. In 2022 hebben we twee nieuwe toolkits gemaakt. Een over e-mail marketing, samen met Xapti, en een over vrijwilligersbeleid. In totaal zijn er nu 24 toolkits. Voor 2023 staan in elk geval de toolkits over bankzaken en over de zorg voor kinderen met een beperking in de planning.

Regelmatig werden artikelen met tips en tricks over relevante onderwerpen gepubliceerd. Berichten over persberichten schrijven of over crowdfunding werden vaak gelezen. Ook konden we gastbloggers verwelkomen. Zo schreef Elise Kant van Haëlla Stichting een reeks blog met als titel ‘Help! Mijn aanvraag is afgewezen’.

Voor specifieke vragen kunnen jullie altijd bij de vraagbaak terecht. Dit jaar werden door het team Partin en het secretariaat al ruim 400 vragen van leden en van andere goede doelen beantwoord.

Het Project I Do met de Erasmus Universiteit in Rotterdam is een nieuw collegejaar ingegaan. Van de 13 NGO’s en PI’s zijn er zeven lid van Partin. Zij krijgen gratis ondersteuning van aspirant-adviseurs.

Het bloemenfonds Gentiaan ging van start. Gentiaan zette in op capaciteitsopbouw bij partnerorganisaties. Versterking richting verzelfstandiging. Maximum bijdrage is € 15.000. We ontvingen veel projectideeën. Uiteindelijk selecteerde Gentiaan 8 voorstellen. In peer-to-peersessies onder begeleiding van Partin worden deze voorstellen verder uitgewerkt. Deze aanvragen worden later door Gentiaan beoordeeld. Voor volgend jaar staat Hyacint op het programma.

En tot slot en zeker niet het minste, in 2022 werd ook de overdracht van PIFworld afgerond. Het had meer voeten in aarde dan we aanvankelijk dachten. Dat kwam vooral door externe factoren, zoals een betalingsdienst die de regels om witwassen te voorkomen meer dan strikt handhaafde en elk risico uit de weg ging. Maar in december is de grote transitie van start gegaan. Volgend jaar willen we jullie nog meer kansen geven om via het crowdfundingsplatform middelen bijeen te krijgen voor jullie mooie projecten.

Lees hier deel 2. Over onze inzet om jullie belangen te behartigen en over zichtbaarheid.

Tekst: Yvonne  van Driel | Partin