Als 2022 ons iets leerde, was het wel dat vrede niet vanzelfsprekend is. En dat het veranderende klimaat voor extreem natuurgeweld zorgt. Vaak lokaal, maar telkens zijn de zwaksten van de samenleving getroffen. Na jaren van daling, dreigen er nu meer mensen in extreme armoede te belanden (Oxfam Novib, 2022). Gelukkig zijn er ook personen die in actie komen en zich inzetten om de wereld wat fraaier en beter te maken. Mensen zoals jullie.

En dat verdient een pluim. En support. Niet alleen van donateurs, maar ook van overheid. En daar wringt soms de schoen. De steeds strengere wet- en regelgeving maakt het werk van bestuurders van stichtingen en verenigen niet aantrekkelijker. En soms zelfs onmogelijk. Stichtingen die geen rekening kunnen openen. Omdat het risico te groot zou zijn. Dat kan natuurlijk niet. Ook dat was 2022.

Maar bovenal was 2022 een jaar vol verhalen. Veel van jullie konden weer op projectbezoek. Dat leverde mooie blogs en verslagen op. Jullie partners bleken ook in deze tijden van crisis veerkrachtig. En de samenwerking krachtig. Op de Partindag kwamen veel van deze verhalen samen. Wat we voor elkaar betekenen. En wat we voor elkaar betekenden in 2022, daarover gaan we het hier hebben. Kortom een jaaroverzicht. In 2 delen. Dit laatste deel gaat over onze inzet om jullie belangen te behartigen en over zichtbaarheid.

De belangen van kleine organisaties behartigen

Op 27 maart moesten alle stichtingen hun UBO’s bij KVK laten registreren. Het artikel met een praktisch handleiding met veel tips maakte het invullen eenvoudiger. Er werd veel gebruik van gemaakt.

Toch ervoeren veel vrijwilligers het UBO-register als extra werk. Daarom hebben we samen met NOV een petitie gestart over regeldruk voor kleine stichtingen: Stop de regeldruk voor vrijwilligers in besturen. Hoewel de petitie nog steeds ondertekend kan worden, zijn de handtekeningen in de Tweede Kamer aangeboden. Dat leidde tot Kamervragen. Als antwoord is er een onderzoek gestart naar de regeldruk bij vrijwilligersorganisaties. In de klankbordgroep worden we gerepresenteerd door o.a. NOV en SBF.

Ook op andere manieren wordt de ruimte voor het maatschappelijk middenveld in meerdere landen verder beperkt. Dat is een doorn in het oog van al die vrijwilligers die zich inzetten voor een mooiere wereld. We waren dan ook aanwezig op de conferentie Shrinking Space for Civil Society in Boedapest om samen op Europees niveau actielijnen uit te werken.

Het witwasdossier groeide. We zijn vele uren in gesprek geweest met banken, De Nederlandsche Bank, de Nederlandse Vereniging van Banken en de ministeries van Justitie en Veiligheid, Financiën, Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de handhaving van de wet tegen witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). En dat blijven we ook in 2023 doen. Want helaas zijn banken en andere betaaldiensten huiverig om met stichtingen die contacten hebben in andere landen samen te werken. Daar willen we wat aan doen. We schreven o.a. een aantal brandbrieven naar de verschillende ministeries.

CBF geeft filantropische organisaties het keurmerk Erkend Goed Doel. Al vanaf het begin hebben we gepleit voor categorieën voor kleinere goede doelen. Naast categorie A is er nu ook categorie ‘Atot50k’ Deze categorie is voor goede doelen met een omzet tot € 50.000. Een categorie waar veel van jullie onder vallen. Maakt het aanvragen van de Erkenning een stuk aantrekkelijker, want er is meer rekening gehouden met jullie organisatiestructuur en middelen.

Over al deze dossiers hebben we jullie regelmatig geïnformeerd. Helaas moesten we ook in de pen klimmen om jullie te waarschuwen en te behoeden voor phishing, spam, Whatsapp-fraude, auteursrecht en weinig opleverende zichtbaarheid in televisieprogramma’s. Via de sociale mediakanalen Facebook, LinkedIn, Instagram en Twitter hebben wij dit breed gedeeld. Ook zijn dit soort onderwerpen onderdeel van de maandelijkse nieuwsbrief.

Werken aan zichtbaarheid – want we doen ertoe

Uit reacties van bezoekers maakten we op dat onze Partin-website wel een opfrisbeurt kon gebruiken. Dus staken we de handen uit de mouwen. Daarbij werkten we samen met De Nieuwe Gevers. Niet alleen de website oogt beter en is overzichtelijker dan voorheen, ook werkten we aan onze huisstijl, positionering, marketing en communicatie in het algemeen. En we hebben de waarde van het lidmaatschap beter in kaart gebracht. Bestuurslid Rutger-Jan Schoen benadrukt: “Zo weet iedereen dat Partin de enige club is die zich uitsluitend richt op de belangen en versterking van kleine goede doelen die zich inzetten voor een wereld zonder armoede. Een club waar veel werk verzet wordt zonder dat iedereen dat ziet”. Pak jullie voordeel!

We hebben oproepen van verschillende partners breed verspreid. Zoals van AFAS, Albert Schweitzer Foundation, FMS (Afrikadag), Better Care Network Nederland, Project I Do, NOV, Giving Tuesday, Wilde Ganzen en Change the Game Academy. Soms ging het om events, soms konden er aanvragen ingediend worden of werden prijzen uitgereikt. Telkens konden jullie daar volop van profiteerden.

Vacatures en andere vragen werden in de rubriek vraag & aanbod op kleinegoededoelen.nl geplaatst. Ook werd de evenementenagenda steeds vaker geraadpleegd. Beide zijn mogelijkheden om jullie oproepen nog meer onder de aandacht te brengen. Maak er gebruik van.

Naast het stimuleren van het plaatsen van jullie verhalen op kleinegoededoelen.nl, hebben we samen met El Mundo Podcast NL zes podcasts opgenomen. Vijf keer met een van jullie in de hoofdrol en een keer gaat Yvonne van Driel (Partin) verder in op storytelling en verhalen schrijven. Van deze reeks worden twee podcasts pas in 2023 gepubliceerd. Ook in het volgende jaar zullen podcasts gemaakt worden.

Lees hier deel 1 over samenwerken en kwaliteitsverbetering terug.

Tekst: Yvonne van Driel | Partin