Het verhaal van José Schraauwer (Bakasso) ‘Een nulletje te veel kan vervelende gevolgen hebben‘ werd door velen herkend. Jordan van Bergen, founder van Geef.nl en tegenwoordig aanjager van Stichting Donateursbelangen, GivingTuesday Nederland en Techsoup, gaf aan dat deze oplichtingsmanieren ook op crowdfundingsplatformen voorkomen. Hij deelde een aantal voorbeelden met ons. En hij geeft tips.

Creditcard
Twee maal wordt hetzelfde bedrag gedoneerd met creditcard. Er wordt gevraagd om er één terug te storten. Als dat gebeurd is, worden beide transacties gere-fund. Het goede doel heeft dan niets ontvangen. Erger nog: er is juist geld weggesluisd.

PayPal
PayPal donaties kunnen tot 180 dagen later teruggedraaid worden. Jordan: ‘Dus het kan zijn dat je al 5 maanden happy bent met een donatie van € 10.000. Je het geld zelfs al aan je project hebt uitgegeven. En opeens vraagt de donateur zijn/haar geld terug. Teveel van dit soort zaken kunnen ook tot blokkade van je PayPal-rekening zorgen waarbij je niet bij je geld kunt. Vaak ook 180 dagen. Advies is dus om eigenlijk PayPal zo min mogelijk te gebruiken omdat daar het gevaar het grootste is.’

SEPA
Ook eenmalige en doorlopende machtigingen kunnen gere-fund worden. Dus een SEPA machtiging waarbij de gever het bedrag storneert of terugvraagt kan dezelfde gevolgen hebben als de ervaring van José ons leert.

Jordan geeft ook nog een belangrijke tip: ‘Re-fund 100% alleen vanuit het payment systeem dat je gebruikt. Want dan gaat de re-fund ook over het systeem waarmee het binnengekomen is. Stort dus nooit geld op een andere manier terug dan op de manier waarop het binnengekomen is!’