De maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding gaat per 1 januari 2023 omhoog van € 1.800 naar € 1.900. Dit blijkt uit het document Belangrijkste wijzigingen belastingen 2023 dat onlangs het Ministerie van Financiën publiceerde. 

Vrijwilligers die voor jullie stichting vrijwilligerswerk doen, kunnen jullie een vergoeding geven. Tot een bepaalde hoogte is deze onbelast voor de fiscus. Dat wil zeggen er hoeft dan geen belasting en premies verrekend te worden. Niet voor jullie als ANBI, niet voor de vrijwilliger. Deze maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd. In 2022 bleef het maximale bedrag echter hetzelfde als in 2021. Dat was € 1.800. Voor 2023 wordt het maximale bedrag wel bijgesteld. Het wordt dus maximaal € 1.900.

Komt de vrijwilligersvergoeding wel boven het maximale bedrag uit, dan moet over deze vergoeding belasting betaald worden. De organisatie houdt deze belasting in op de vrijwilligersvergoeding.

Onkosten
Is er ook een vergoeding voor gemaakte onkosten? Daarover hoeft geen belasting betaald te worden als de vergoeding even hoog is als de gemaakte kosten. Gedeclareerde reële reiskosten zijn dus niet belast. Trouwens de maximale onbelaste reiskostenvergoeding was in 2022 € 0,19 per kilometer. Dit geldt natuurlijk bij gebruik eigen vervoersmiddel. In 2023 wordt dat € 0,21 per kilometer.

Vrijwilligers- en onkostenvergoeding
Wordt er naast de vrijwilligersvergoeding ook een onkostenvergoeding gegeven, dan telt de Belastingdienst de onkostenvergoeding op bij de ontvangen vergoeding voor het vrijwilligerswerk. Als dit samen opgeteld meer dan € 190 per maand of € 1.900 per jaar is, dan moet de organisatie belasting inhouden.

Bron: BelastingdienstRijksoverheid