‘E-learning’ is de verzamelnaam voor het vormgeven van leersituaties met behulp van informatie- en communicatietechnologie. Dat kan formeel of informeel. Het is een interactieve online manier van informeren, instrueren of onderwijzen. E-learning kan ook gebruikt worden om jullie activiteiten en achtergronden van jullie projecten te laten zien. Of voor wereldburgerschapsonderwijs met als praktisch voorbeeld jullie projectland. Een Vlaams particulier initiatief laat zien dat dat kan.

Vzw IMPORE lanceerde onlangs een e-learning. Deze vzw verbetert de levenskansen en kwaliteit van leven van zeer kwetsbare jonge kinderen in Rwanda. De e-learning is vooral bedoeld om de organisatie in België meer bekendheid te geven. 11.11.11/4de Pijler ging in gesprek met de makers, Ilse en Gerda.

Voorheen maakten ze vooral gebruik van powerpoint. Dat is slechts een samenvatting van het verhaal en niet alle informatie is voor iedereen even interessant. ‘Een e-learning is interactiever en veel meer op maat. Je kan door de informatie gaan op een moment dat het voor jou past, er is geen presentator nodig en je hoeft niet alles te bekijken, maar klikt aan wat voor jou relevant of boeiend is. Wie wil, vindt de weg om verder te lezen.’

Bovendien is de e-learning diepgaander dan bijvoorbeeld de informatie op de website. ‘Op de website vertellen we welke acties we doen. In de e-learning trekken we het breder en educatiever. Wanneer we het hebben over ons project rond de opvolging van baby’s met laag geboortegewicht, leggen we ook uit wat prematuriteit is bijvoorbeeld.’

Zelf aan de slag
Ilse en Gerda raden andere kleine goede doelen om er ook mee aan de slag te gaan. Wel geven ze toe dat het een tijdrovend project is.

Bepaal van te voren wat jullie willen delen en voor wie het bedoeld is. Bekijk ook hoeveel tijd jullie er aan kunnen besteden. En je moet praktisch met het softwareprogramma in de weer. Vooral de gratis versies hebben technische beperkingen. Het kan wat knip- en plakselwerk zijn.

Op Capterre vond ik een lijst met softwaresuggesties. Sommige zijn gratis, maar soms is het bereik dan beperkt. Bijvoorbeeld tot 5 gebruikers en 10 cursussen. Of tot maximaal 50 gebruikers. De makers van de e-learning voor IMPORE gebruikten Xerte. Dat kon gratis omdat een van beide een account had op Toll-Net/KlasCement. Omdat deze softwaretools vooral voor onderwijs bestemd zijn, kan het handig zijn om een leerkracht te vragen naar mogelijkheden. Misschien ken je wel een onderwijzer die betrokken is bij je project. Of ken je een leerkracht. Dat maakt toegang tot dergelijke tools vast gemakkelijker.

Wil je e-learning inzetten voor jullie activiteiten in jullie projectland? Houd er dan rekening mee dat niet iedereen een pc of laptop heeft. Misschien gebruiken ze vaker een smartphone. Denk dan aan het maken van een interactieve app.

Tekst: Yvonne van Driel | Partin (9 mei 2023)