Het is gangbaar in Nederland dat de tekorten bij de asielopvang worden betaald uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Door de hogere aantallen asielaanvragers is het plan om de komende jaren in totaal ruim 3,4 miljard euro ontwikkelingsgeld te besteden aan asielopvang in Nederland. Wat normaal 10 procent van het budget is, loopt op naar 25 procent. Geld dat niet besteed kan worden om oorzaken van conflict, klimaatverandering, armoede en noodhulp aan te pakken.

Partos vindt dat erg onverstandig. In een brief aan de Tweede Kamer roepen ze op om deze bezuinigingen ongedaan te maken. Niet alleen de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn verontwaardigd over deze plannen, ook de twee regeringspartijen D66 en de ChristenUnie zijn kritisch. Zij stellen een plafond voor: een maximaal bedrag dat jaarlijks voor asielopvang uit de pot voor ontwikkelingshulp mag komen.

De minister voelt daar echter niets voor. De komende maanden zoekt minister Schreinemacher uit op welke uitgaven zij gaat bezuinigen. Hoe dan ook zullen deze bezuinigingen vooral de allerarmsten wereldwijd treffen.

Het eerste jaar van de opvang van asielzoekers wordt beschouwd als ontwikkelingshulp aan de landen waar zij vandaan komen. Door de hogere aantallen asielzoekers stijgen de kosten.

Bron(nen): De Telegraaf | NOS | Partos
Foto: Kasun Chamara | Pixabay