Vanaf vandaag is de acceptgirokaart niet meer. De drieënnegentigjarige moeder van Yvonne van Driel (Partin) kreeg vorige week al een ‘Mijn eenmalige gift’ van een goed doel. Zij keek verwonderd op en dacht het hare ervan. ‘Mijn eenmalige gift’ is één van de alternatieven. Ook Bas van Breemen (Beter Fondsenwerven) beseft dat we door het verdwijnen van de acceptgiro vooral een groep raken die vaak trouw doneren. Met het hart. En dat we deze groep moeten koesteren. Hij geeft tips.

Tekst: Bas van Breemen | 1 juni 2023

Vandaag sluiten we een belangrijk tijdperk af voor goede doelen. De acceptgiro bestaat niet meer. De acceptgiro, die goede doelen al die jaren zo goed heeft geholpen om donaties te krijgen van al die lieven en warmhartige donateurs.

Er werd al veel over het verdwijnen van de acceptgirokaart gezegd. De mooiste quote komt uit het artikel op nos.nl: “Mevrouw Van den Broek-Blijd (82) maakt nog wel graag gebruik van de acceptgiro voor haar ‘hartendiefjes’, zoals ze haar favoriete goede doelen noemt. Een bankieren-app gebruik ik niet, ik ben op leeftijd en dat interesseert mij niet zo.”

Mensen willen graag geven voor wat zij belangrijk vinden. Koesteren hun favoriete goede doelen. Hun ‘hartendiefjes’.

Er zijn goede alternatieven ontwikkeld. Maar toch zullen niet al je donateurs meekunnen in deze nieuwe ontwikkeling. Niet omdat het goede doel geen ‘hartendiefje’ meer is. Maar simpelweg omdat ze niet weten of niet meer kunnen geven.

Koester je oudere donateurs. Ze zijn belangrijk voor je.

Hou in de gaten wie van je donateurs niet meer geeft na vandaag. Neem contact met ze op. Ga in gesprek. Help ze. Dat is het minste dat je kunt doen voor al die lieve mensen die vrijwillig hun geld aan jouw stichting geven.

Biedt alternatieven aan. Nu is het tijd om te praten over een gift in hun testament of periodiek schenken. “Wist u dat u goed kunt blijven doen zonder vandaag en gift te doen? Bijvoorbeeld door een gift in uw testament te doen? Heeft u daar wel eens over nagedacht?”

En kunnen ze echt niet mee met deze verandering. Stuur hen een kaartje. Ze zijn al die jaren zo goed voor je geweest. Wees nu goed voor hen.

Want: jouw taak als bestuurslid, vrijwilliger of fondsenwerver is om je donateurs blij te maken en te houden.

Bas van Breemen schreef een whitepaper hierover. Bekijk die hier. Ook dit artikel geeft goede inzichten in de alternatieven voor de acceptgiro.