We starten weer met een bloemenfonds. Iris noemen we het fonds. En net als bij Gentiaan* kunnen ook dit jaar 3 tot 6 particuliere initiatieven kans maken op een bijdrage. De mensen achter Iris willen graag kleinschalige projecten bereiken waarbij de capaciteiten van de partnerorganisatie wel een boost kunnen gebruiken. Maar waar niet of nauwelijks financiering voor is. Daar wil Iris aan bijdragen. Daarom vindt Iris het hebben van een exitstrategie belangrijk. Tip: Bekijk en vul de toolkit Exitstrategie in. Deze is voor leden gratis te downloaden in Mijn Partin.

Vul het aanvraagformulier in en maak kans op een bijdrage van maximaal € 15.000 voor de verzelfstandiging van je partnerorganisatie. Doe dat vóór 1 augustus 2023.

Welke projecten zoekt Iris?
De mensen achter Iris willen graag kleinschalige projecten bereiken waarbij voor de partnerorganisaties financiering voor capaciteitsopbouw niet of nauwelijks aanwezig is. Een mooie kans om verder te werken aan de verzelfstandiging van jullie partnerorganisaties, zodanig dat jullie je kunnen terugtrekken. En dat volgens een exitstrategie.

Om jullie projectidee vorm te geven, stellen we jullie twee vragen:

  • Welke capaciteitsversterking kan jullie buitenlandse partnerorganisatie goed gebruiken om de projecten beter uit te voeren en/of te administreren?
  • Hoe draagt deze capaciteitsversterking bij aan de exitstrategie?

De ‘overdracht’ van de projecten aan jullie buitenlandse partnerorganisatie moet binnen enkele jaren te realiseren zijn. Dat is ook al zo gepland. Om dit kracht bij te zetten, vraagt Iris de ingevulde toolkit Exitstrategie. Pas dan is de aanvraag compleet.

Wat zijn de criteria?
Belangrijk is verder dat de stichting de laatste drie jaar gemiddeld € 50.000,- of minder uitgaf. Ook mag de stichting maar in één land actief zijn. Dat wil zeggen, werken jullie in meerdere landen dan komen jullie niet in aanmerking.

Particuliere initiatieven die bij hun activiteiten accent leggen op enige geloofsachtergrond komen niet in aanmerking. Iris heeft voorkeur voor organisaties die bij een duurzame bank een rekening hebben. Dit is een milde eis.

We zetten het nog eens op een rijtje. Jullie kunnen meedoen als jullie – in elk geval – de volgende vragen met JA kunnen beantwoorden:

  • Zijn jullie lid van Partin?
  • Zijn jullie actief in maar één projectland?
  • Waren de totale inkomsten (som van de baten) de laatste drie jaar gemiddeld minder dan € 50.000?
  • Wordt met de geplande projectactiviteiten de capaciteit van jullie partnerorganisatie in het projectland versterkt?
  • Zijn jullie bereid om samen met andere leden jullie aanvraag in (online) peer-to-peersessies verder uit te werken?

Als jullie alle vragen kunnen bevestigen, vul dan de vragenlijst vóór 1 augustus 2023 in.

Uit de ingezonden antwoorden maakt Iris een eerste selectie.

Hoe gaat het traject verder?
Uit die projectenvoorstellen selecteren we een aantal organisaties waar we dit jaar mee gaan werken. Met die leden gaan we dan aan de slag om de voorstellen verder uit te werken. Dat doen we onder begeleiding van Team Partin in ten minste 4 online trainingssessies. In die sessies wordt de basis gelegd voor een goed projectvoorstel. Na afloop hebben alle deelnemende organisaties een compleet projectvoorstel klaarliggen. Hoe fraai is dat.

Hoe ziet de uiteindelijke aanvraag eruit?
Die plannen leggen we voor aan Iris. Het zijn projectvoorstellen met een looptijd van 2 tot 3 jaar. Een exitstrategie is onderdeel van het voorstel.

Bij de uiteindelijke aanvraag, zijn ook de volgende documenten nodig:

  • de jaarverslagen en jaarrekeningen van de laatste drie jaar; en
  • het actueel meerjarenbeleidsplan.

Nadat alles is ingediend, worden de aanvragen beoordeeld. Uiteindelijk kiest Iris de projecten die zullen worden gefinancierd. Omdat dit een samenwerking is over meerdere jaren, kunnen elk jaar 3 tot 6 leden rekenen op financiering. Dus zijn jullie er dit jaar niet bij? Mogelijk maak je wel kans het jaar erop. Goed vooruitzicht!

Iets niet duidelijk? Mail jullie vragen dan naar iris@partin.nl

Wel interesse, maar geen lid van Partin? Wordt vandaag nog lid en doe mee. Ga naar partin.nl/registreren

Foto: Manfred Nimbs | Pixabay

* De oplettende lezer was vast al opgevallen dat we van Gentiaan naar Iris gaan. Alsof we de H van Hemdsknoopjes, Hyacint, Hibiscus of Hortensia overslaan. Dat is niet zo. Gentiaan en Iris zijn van hetzelfde ‘fonds’. Strikt genomen is het geen vermogensfonds, maar een anonieme particulier. Zij hebben toegezegd om jaarlijks een bloemenfonds te organiseren. Een ander fonds heeft ook contact met ons opgenomen. Dat hebben we Hyacint genoemd. Over dat bloemenfonds zijn we nog in overleg. Zodra er meer informatie is, laten we het jullie natuurlijk snel weten.