Al eerder berichtten we dat de toegang tot het UBO-register blijvend beperkt zou worden. Wie wel en wie niet inzage heeft, moet natuurlijk vastgelegd worden. Daartoe ligt er een Wijzigingswet UBO-register. Voordat die in de kamer behandeld wordt, kan daarop gereageerd worden. Door een zogenaamde internetconsultatie. Deze consultatie is het ministerie van Financiën gestart. Aanleiding tot een wijziging is de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie van 22 november 2022. Reageren kan tot 28 juni.

In het UBO-register staan de uiteindelijke eigenaren van organisaties geregistreerd. UBO staat voor Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden. Dat zijn jullie als bestuurders van een stichting. Het is bedoeld om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme op te sporen volgens de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft).

De geregistreerde gegevens konden voorheen na betaling van € 2,50 ingezien worden. Het Hof merkte echter op dat toegang van het grote publiek tot informatie over de uiteindelijk begunstigden in strijd is met de privacy-wetgevingen.

De beperking houdt in dat het UBO-register niet langer voor iedereen te raadplegen is. Wel worden er specifieke partijen aangewezen die wel inzage zullen hebben. Dat zijn de volgende:

  • Partijen waarvan op basis van de anti-witwasrichtlijn verplichte toegang moet worden geregeld. Denk aan bevoegde autoriteiten en meldingsplichtige entiteiten, zoals de FIU, banken en andere betalingsdiensten. Zij moeten meestal een cliëntenonderzoek op grond van de anti-witwasrichtlijn doen. UBO’s  worden daarbij opgevraagd.
  • Partijen die toegang krijgen in het belang van de naleving van sancties en het toezicht en de handhaving daarop.
  • Bestuursorganen waarvoor het in verband met een wettelijke of Europeesrechtelijke verplichting noodzakelijk is om UBO’s te achterhalen.
  • Partijen die staan ingeschreven in de UBO-registers, voor zover het hun eigen gegevens betreft.

Jullie kunnen dus de eigen gegevens van jullie stichting inzien. Maar behalve de andere genoemden instanties, kan verder niemand dat. Wel zo prettig om te weten. Maar merkt Erik Boerrigter op: ‘Via het handelsregister (KVK) kun je sowieso allerlei gegevens bekijken. Bij stichtingen met een ANBI-status is dat gelijk aan het UBO-register. Qua privacy kun je daar natuurlijk wat van vinden.’ En dat kan een goede reden zijn om te reageren op deze consultatie.

De internetconsultatie vinden jullie hier.