YOUCA (YOUth for Change and Action) is een Belgische organisatie voor en door jongeren. De opbrengst van de jaarlijkse YOUCA Action Day gaat naar projecten waarin jongeren wereldwijd de kans krijgen om zich te ontwikkelen als actieve burgers en samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dit jaar is het thema #nietjouwstereotype. ‘We willen komaf maken met genderstereotypen en gelijke kansen voor iedere persoon.’ Naast samenwerking met Plan Senegal, biedt YOUCA tot € 5.000 voor sportieve jongerenprojecten rondom deze centrale uitdaging. 

YOUCA zoekt en steunt jongerenprojecten die sport verbinden met het jaarthema van de YOUCA Action Day. Dit jaar dus #nietjouwstereotype. Sport is een goede toegangspoort om maatschappelijke uitdagingen aan te kaarten, jongeren een veilige plek te geven, hen te empoweren om op te komen voor hun rechten en om over deze problemen in dialoog te gaan met de bredere samenleving.

Je kan een project indienen voor een bedrag van € 3.000 tot € 5.000 om te besteden in 2024. Projecten mogen zowel plaatsvinden in België als elders in de wereld. Voor projecten die niet in België plaatsvinden worden de lokale organisaties rechtstreeks gesteund, een Belgische tussenorganisatie is niet nodig.

Het toegekende budget mag zowel gebruikt worden voor werkingskosten, personeelskosten of investeringskosten. Er zijn talloze mogelijkheden, zoals het aankopen van skateboards voor een skateclub voor meisjes, het geven van workshops tegen homofobie aan jongens van een voetbalclub, het opzetten van een campagne tegen seksisme of het lanceren van een project op school.

Meer informatie/aanmelden: youca.be/nieuws/item/youca-zoekt-projecten-gender-en-sport

Bron: YOUCA
Foto: Luisella Planeta LOVE PEACE ?? | Pixabay