We zouden een quiz kunnen maken over welke partij welke slogan heeft. Wie zegt Ruimte geven, grenzen stellen en wie Nu de mensen? Of wat dacht je wie Een wereld te herwinnen als titel van het partijprogramma heeft? Of Samen voor een hoopvolle toekomst, Nieuwe verbondenheid of Aan de slag voor Nederland? Kortom mooie voornemens. Maar dekken deze titels de lading. Vakblad fondsenwerving dook in de programma’s en filterde eruit wat politieke partijen zeiden over filantropie en maatschappelijke organisaties. Hun conclusie is dat ondanks de soms lijvige programma’s er weinig specifieke aandacht is voor het werk van goede doelen en de maatschappelijk organisaties. 

Om de standpunten van de partijen in kaart te brengen zocht Vakblad fondsenwerving op een aantal steekwoorden. Zoals maatschappelijk (middenveld/organisaties/verantwoord ondernemen), vrijwilligers(werk), stichting, vereniging, filantropie, schenken, donateur/donaties/doneren, anbi, geefwet, giftenaftrek, giften, non-profit, impact(meting) en goede doelen. En dan is het een kwestie van turven.

En daaruit bleek dat de steekwoorden geefwet, filantropie, goede doelen en anbi in geen enkel verkiezingsprogramma voorkomen. Bijna elke partij gaat wel in op het belang van vrijwilligerswerk. Wat dan weer vaak in relatie staat met hun eigen achterban: het platteland, ouderen of studenten. En daarbij gaat het vooral om de waarde en vergoeding van vrijwilligerswerk. Een partij heeft het specifiek over de giftenaftrek. Namelijk de BBB.

Van de andere kant waren er drie onderwerpen waar niet op gezocht maar die wel gevonden werden.

  • De rol van maatschappelijke organisaties in ontwikkelingslanden, ter bevordering van democratie en een sterke civil society.
  • Veel partijen besteden ruime aandacht aan sociaal ondernemen en beschrijven diverse maatregelen om dit te bevorderen.
  • Bij giften spreken partijen vooral over zichzelf: wat mogen politieke partijen wel en niet.

Al met al dus weinig specifieke aandacht voor goede doelen en de filantropische sector. Terwijl een wereld zonder filantropie onmogelijk lijkt en vaak het cement van de samenleving genoemd wordt. Ook dat verwondert Vakblad fondsenwerving: ‘Het steekt wat schril af tegen wat er in Europa gebeurt. Het Europees Parlement heeft onderkend dat het maatschappelijk middenveld geconfronteerd wordt met steeds meer belemmeringen en er een wetgevingsinitiatief is aangekondigd is voor de versterking van datzelfde middenveld.

Ga naar het overzicht dat Vakblad fondsenwerving maakte en bekijk zelf wat de verschillende partijen voorhebben met onze sector van goed doen!

Lees ook TK2023: Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over vrijwilligerswerk?

Tekst: Redactie Partin | 25 oktober 2023
Foto: Vysotsky | Wikimedia