Waarom is er naast de Vereniging Partin ook een Stichting Partin? En waarom is er een Stichting Partin Crowdfunding? Deze vragen krijgen we regelmatig. Erik Boerrigter legt het in dit artikel allemaal uit. ‘We willen vanuit de vereniging de belangen van kleine goede doelen op een legitieme wijze behartigen. En met de stichtingen specifieke en soms risicovolle projecten uitvoeren.’

Stichting Partin
Het idee voor een brancheorganisatie voor kleine goede doelen ontstond in 2008. In dat jaar zijn verschillende particuliere initiatieven gepolst of zij het nut van een specifieke brancheorganisatie onderschreven. Dat bleek het geval en zo stonden op 18 mei 2009 Mathieu Beurskens, Annie Manders en Maarten Brekelmans bij de notaris voor de oprichting van Stichting Partin. Partin is de afkorting van Particuliere Initiatieven. In het begin waren dat vooral kleine goede doelen die projecten elders ondersteunden.

Als rechtsvorm werd voor een stichting gekozen. Hierdoor kon Partin snel vorm krijgen. In deze eerste fase had Partin daarom deelnemers en geen leden. Stichting Partin bemachtigde de ANBI-status, zodat zij ook donaties kan ontvangen. In de begintijd lag de focus op dienstverlening. Zoals goedkoop containervervoer en goedkope vliegreizen.

Vereniging Partin
Na een cursus lobby, die Yvonne van Driel en ik volgden, zijn we verder na gaan denken over onze rol en onze taken als brancheorganisatie. Belangenbehartiging verdiende een grotere rol. Omdat de theorie stelt dat lobby vanuit een stichting slechts de belangen behartigt van het bestuur van die stichting, ontstond de behoefte aan een nieuwe rechtspersoon. Dit leidde in september 2015 tot de oprichting van Vereniging Partin. Sindsdien is de Algemene Ledenvergadering het hoogste beslissingsorgaan. En wordt het bestuur gekozen. Op deze wijze kunnen we legitiem jullie belangen behartigen.

We besloten echter om Stichting Partin te behouden voor de uitvoer van specifieke en soms risicovolle projecten. Op die manier is geborgd dat de ledenorganisatie blijft bestaan ook als een groot gesubsidieerd project onverhoopt mislukt en uitgegeven geld moet worden terugbetaald. Dan kan de Stichting failliet gaan, maar valt niet meteen ook de branchevereniging om.

Stichting Partin Crowdfunding
In het voorjaar van 2020, midden in de COVID-19-pandemie, werden wij benaderd door Harmen van Doorn met de vraag of wij donatieplatform PIFworld voor een symbolisch bedrag over wilden nemen. Tijdens de due diligence-fase bleek noch Stichting Partin noch Vereniging Partin een geschikte rechtspersoon om dit platform in onder te brengen. We (bestuur en team, red) wilden niet het risico lopen dat een faillissement van het platform zou kunnen leiden tot beëindiging van de branchevereniging en daarmee de belangenbehartiging voor kleine goede doelen. Dat maakte de Vereniging ongeschikt.

En volgens de wet is het onmogelijk om het platform bij de Stichting onder te brengen. Stichting Partin heeft namelijk een ANBI-status, zodat donoren aan Partin gebruik kunnen maken van de belastingtechnische faciliteiten. Een crowdfundingsplatform mag van de wet niet zijn ondergebracht in de rechtspersoon met ANBI-status. Daarom werd op 7 oktober 2021 Stichting Partin Crowdfunding opgericht. Een tweede stichting, maar nu zonder ANBI-status. Deze derde rechtspersoon heeft in december van het oprichtingsjaar het donatieplatform aangekocht.

Een plus een plus een is Partin
Elke rechtsvorm heeft een eigen bestuur met eigen specifieke doelstellingen. Elke rechtsvorm heeft een eigen domein (Vereniging Partin – partin.nl, Stichting Partin – kleinegoededoelen.nl en Stichting Partin Crowdfunding – pifworld.com). Maar alle drie de organisaties streven naar hetzelfde: het behartigen van de belangen van kleine goede doelen, het stimuleren van samenwerking, het ondersteunen bij kwaliteitsverbetering en het werken aan de zichtbaarheid van jullie. Omdat vrijwilligersorganisaties belangrijk zijn en gezien moeten worden.

Op dit moment zijn zo’n 450 organisaties lid van Vereniging Partin. Zij dragen allen op een of andere manier bij aan het bereiken aan een rechtvaardige wereld zonder armoede. In Nederland of daarbuiten.

Tekst: Erik Boerrigter | Partin | 28 april 2024
Beeld: Partin