Voor de lente kwam, lanceerden we het bloemenfonds Jasmijn. Jasmijn ondersteunt projectactiviteiten die gericht zijn op seksuele gezondheid en voorlichting. We kregen negen aanmeldingen. Daaruit koos Jasmijn zes projecten. Onder begeleiding van Gonneke Campen schrijven Aleid (Elnura), Amy (HADEFO), Carla (SAKO), Mamy (Misa), Marie-Lise (Fasha) en Marlous (Talking Hands) nu hun projecten verder uit. Deze voorstellen worden daarna beoordeeld door Jasmijn. Deze zes organisaties maken kans op maximaal € 15.000.

De mensen achter Jasmijn willen kleinschalige projecten op het gebied van seksuele voorlichting ondersteunen. Educatie over seksuele en reproductieve gezondheid en rechten waarbij ook jongens worden betrokken. De bedoeling is dat de partnerorganisatie al met het thema bezig is en nu verder wil uitrollen. En dat doen de zes organisaties.

Soms ligt de focus daarbij op hygiëne of op SOA’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Soms wordt er een oplossing gezocht voor schoolverzuim door menstruatie. Meestal op het voorkomen van ongewenste zwangerschappen.

Ook wordt ingezet om jongens bij seksuele voorlichting te betrekken. Zo worden jongens bewust gemaakt dat fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen niet normaal is. Een ander projectvoorstel wil seksueel misbruik aan de kaak stellen. En kinderen de ruimte en vertrouwen geven om hun verhaal te doen.

Schermafbeelding 2024 07 17 133425

Deze zes geselecteerde projectenvoorstellen gingen al aan de slag om hun voorstellen verder uit te werken. Dat doen zij onder begeleiding van Gonneke in vier online trainingssessies. In die sessies wordt de basis gelegd voor een goed projectvoorstel. Na afloop hebben alle deelnemende organisaties een compleet projectvoorstel klaarliggen.

Die plannen worden weer voorgelegd aan Jasmijn. Jasmijn bepaald daarna welk project gehonoreerd wordt en met welk bedrag. En dan kunnen deze twaalf organisaties aan de slag.

Tekst: redactie Partin | 17 juli 2024
Foto: SAKO