Stichting Java Village

Stichting Java Village (SJV) werkt aan gezondheid, onderwijs en economische zelfstandigheid van de meest kwetsbare inwoners van het dorp Cisarua op West-Java, Indonesië. Dat dorp heeft ongeveer 8000 inwoners, waarvan vooral kinderen, jongeren en vrouwen die kostwinner zijn, gesteund worden door SJV.

SJV baseert haar projecten op lokale initiatieven die tot een betere toekomst kunnen leiden.

De band met het dorp gaat terug tot de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen onze voorzitter, Mies Grijns, als antropologe veldwerk deed onder de theepluksters in dit gebied. Zij en haar onderzoeksassistent Titi Setiawati, hebben altijd contact gehouden met het dorp en vormen nu de spil van de samenwerking. Een samenwerking die geëvolueerd is van particuliere noodhulp naar een officiële stichting die nu ruim 10 jaar bestaat (2007).

Visie/missie

 Stichting Java Village steunt de dorpsbewoners in hun streven een betere toekomst voor zichzelf en de samenleving op te bouwen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan de kwetsbare groepen in de samenleving: kinderen, jongeren en vrouwen die de hoofdkostwinner zijn van hun huishouden. De projecten zijn gebaseerd op de vragen, behoeften en prioriteiten van de inwoners zelf. Belangrijke voorwaarde is dat de geboden hulp structureel de zelfredzaamheid en de solidariteit van de inwoners bevordert.

Doelstelling

SJV stelt zich ten doel bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van de samenleving in het dorp in het algemeen en een beter leven voor haar inwoners in het bijzonder.

De Stichting wil dit doel bereiken door:

– de noden van kwetsbare groepen te identificeren en onder de aandacht te brengen;

– het scheppen van kansen voor met name kinderen, jongeren en vrouwen die kostwinner zijn;

– het bevorderen van zelfredzaamheid van deze groepen door een juiste keuze van projecten;

– het werven van fondsen om de projecten uit te voeren;

– begeleiding en monitoring vanuit Nederland en door onze eigen veldwerkster ter

plaatse (Titi Setiawati), die nauw samenwerkt met lokale organisaties.

Organisatie en Bestuur

Stichting Java Village is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling, ANBI. Dit houdt in dat giften aan de Stichting fiscaal aftrekbaar zijn. De Stichting heeft geen winstoogmerk en dient het algemeen belang.

De Stichting opereert volkomen transparant. Wij slagen erin om minstens 85% van de geworven gelden rechtstreeks ten gunste te laten komen van de projecten (de geldende norm is 75%).

Dit betekent o.a. dat het bestuur, dat uit 5 leden bestaat, onbezoldigd is.

Het bestuur hanteert de richtlijnen van erkende keurmerken en de richtlijnen verslaggeving fondsenwervende instellingen als minimale eisen. Het bestuur bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter: Mies Grijns
Penningmeester: Sonja Abrahams
Secretaris: Ties Molhoek
Adjunct-secretaris & archief: Kristel Hoogstad
Marketing & communicatie: Huguette Mackay

Daarnaast is er een werkgroep Projecten, met vrijwillige professionals, waarin onder meer een Indonesische gezondheidsprofessional actief is.

Informatie

  • Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Mensen met een beperking | Vrouwen en meisjes
  • SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG10 - Minder ongelijkheid
  • Land: Indonesië
  • Werelddeel: Azië

Projecten

  • Sponsor a Student (SaS) en Maria Peters Scholieren Beurs

    Jaarlijks worden 10 veelbelovende leerlingen van lokale basisscholen (vooral meisjes) die anders niet naar de middelbare school zouden kunnen, in staat gesteld 3 jaar door te leren. Onze veldwerkster selecteert ze hen samen met de leerkrachten van de bassischolen.

    Hoewel er een leerplicht is in Indonesië die de onderbouw van de middelbare school omvat (3 jaar), kunnen de ouders vaak de kosten van vervoer en lunch niet opbrengen. Daarom ontvangen deze kinderen gedurende 3 jaar een toelage voor die aanvullende kosten. De kinderen worden gevolgd door onze veldwerkster en een leerkracht om uitval zoveel mogelijk te voorkomen. Sinds 2008 zijn al meer dan 100 kinderen zo in staat gesteld om naar de middelbare school te gaan. (eventueel: X % heeft de onderbouw afgemaakt en x % is ook daarna nog door gaan leren (meisjes en jongens).
    De komende jaren zullen wij doorgaan met SaS. Nieuwe donateurs die leerlingen binnen dit project willen sponsoren, doen dit door maandelijks €12,50 over te maken. Hiermee kunnen we de kosten voor het SaS-project dekken en een buffer opbouwen om het project draaiende te houden.

    Sinds 17 november 2019 is dankzij een gulle donatie van de familie Peters de Maria Peters Scholieren Beurs in het leven geroepen. Maria Peters was een dierbare vriendin van de voorzitter en droeg Java Village een warm hart toe. Na haar dood is, om haar te eren, deze beurs door familie in het leven geroepen.
    Dit fonds biedt voor een aantal uitmuntende leerlingen de mogelijkheid om na de onderbouw van de middelbare school door te leren en slaat zo een brug naar de opleiding in de bovenbouw of in het beroepsonderwijs. Zo wordt het kinderen mogelijk gemaakt om nog een stap verder te komen in hun opleiding en daarmee in hun kansen op zelfstandigheid en een betere toekomst.
    Om zoveel mogelijk kinderen hiervan te laten profiteren, hopen wij ook op donaties ten behoeve van dit fonds. De kosten van de zesjarige opleiding bedragen €2100,–.

    Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Vrouwen en meisjes

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG10 - Minder ongelijkheid

  • Spaar- en microkredietgroepen

    De Stichting helpt vrouwen om zich te organiseren en te werken aan grotere economische zelfstandigheid. Dit gebeurt in samenwerking met de regionale vrouwenorganisatie PPSW. In de periode 2012-2015 zijn spaar- en microkredietgroepen opgericht door en voor lokale vrouwen. Hier leren zij sparen en budgetteren en plannen in actie om te zetten, bij voorbeeld hoe zij kleine ondernemingen kunnen opzetten met behulp van een microkrediet.
    De besturen van de groepen hebben een overkoepelend forum opgezet om ervaringen uit te wisselen en oplossingen te bedenken voor problemen die op hun pad komen. Met steun van SJV worden zij nog enige tijd begeleid door een veldwerkster van PPSW en de veldwerkster van de Stichting, bij voorbeeld bij het bijhouden van de boekhouding en het daarbij werken met een computer, met als doel dat de vrouwen uiteindelijk zelfstandig kunnen opereren.
    Sinds kort zijn twee van de groepen uitgegroeid tot een gezamenlijke coöperatie met rechtspersoonlijkheid, waardoor de groep gemakkelijker zelfstandig kan opereren en maatschappelijk meer gewicht in de schaal kan leggen.

    Doelgroep: Minima | Vrouwen en meisjes | Werklozen

    SDG: SDG01 - Einde aan armoede | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG08 - Fatsoenlijke banen en economische groei | SDG10 - Minder ongelijkheid

  • Learning centre/Rumah Belajar

    In het dorp werden op initiatief van de Stichting computerlessen op de basisschool gegeven. Als vervolg daarop is vanuit jongeren uit het dorp het initiatief gekomen om die activiteiten uit te bouwen tot een duurzaam trainingscentrum, bedoeld voor jonge mensen van 12-24 jaar.
    Daar kunnen zij terecht voor het uitbreiden van hun computervaardigheden (ook op creatief gebied) en het volgen van digitale lessen in de Engelse taal. In samenwerking met het dorpsbestuur bouwt SJV in dit kader ook aan een digitale bibliotheek voor jongeren en volwassenen.
    De leiding van het centrum is in handen van jongvolwassen mentoren, die terug kunnen vallen op een SJV adviseur en onze veldwerkster. Zij organiseren zelf bijeenkomsten voor de jongeren voor plezier en tegelijk om levensvaardigheden te ontwikkelen, voorlichting te krijgen en samen initiatieven te ontwikkelen. Dit alles is bedoeld om de jongeren te laten delen in de ervaringen van de ouderen onder hen. Dit kan hen helpen bij de opbouw van een succesvol (werkend) bestaan.
    SJV helpt met het opzetten van dit centrum, maar het wordt uiteindelijk zelfstandig en zal door de jonge mensen zelf gerund worden.

    Doelgroep: Jongeren | Studenten

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs | SDG05 - Vrouwen en mannen gelijk | SDG17 - Partnerschappen voor de doelen

  • Kinderen met een beperking

    Het doel van dit project is het verbeteren van de toegang tot de gezondheidszorg en publieke financiering daarvan voor kinderen met een beperking, met name uit arme gezinnen. De voorbereiding van dit project is in 2016 van start gegaan in het veld. De eerste stap was het in kaart brengen van kinderen met fysieke en/of geestelijke beperkingen, het trainen van medische staf en verzorgers voor vroege diagnostisering en meer alomvattende hulp aan deze groep door het verbeteren van lokale netwerken op medisch, sociaal en educatief vlak.
    Voorzien wordt dat dit een geleidelijk proces zal zijn, gezien de te verwachten schroom bij diverse partijen. Daarom dienen ouders ondersteund en gemotiveerd te worden middels voorlichting en begeleiding bij de (para-)medische behandeling. Zij dienen ook betrokken te worden bij het helpen activeren van de kinderen tijdens hun therapie en eventuele scholing.
    Omdat het van groot belang is, om niet te zeggen een voorwaarde, dat het gezin toegang heeft tot een zorgverzekering of toelage om behandeling mogelijk te maken, worden gezinnen als eerste stappen naar duurzame financiering ook hierin begeleid.
    Samen zullen we ook werken aan een plan om zowel de medische ondersteuning als de scholing zoveel mogelijk in te bedden in lokale structuren en ook lokaal te laten financieren.

    Doelgroep: Jongeren | Kinderen | Mensen met een beperking

    SDG: SDG03 - Gezondheid en welzijn | SDG04 - Goed onderwijs