‘Er is nog veel steun nodig.’ Na een overzicht van 2500 jaar geschiedenis was dat een van de conclusies van de online bijeenkomst ‘The presence of history’ van het Platform Sri Lanka Tafel. Het doel was om vanuit historisch perspectief de hedendaagse Sri Lankaanse samenleving beter te begrijpen. En dat onderwerp boeide. De opkomst was nog nooit zo hoog. Zo’n 35 personen namen deel aan het gesprek op 24 maart. Een record. 

Georg Frerks, professor conflict management (Universiteit van Utrecht) en bestuurslid Stichting Nederland Sri Lanka, nam de deelnemers mee op een reis tussen toen en nu. Hij sprak over de Vedda, Theravada, Singalezen en Tamils en hij ging in op de invloed van Europeanen, het VOC en de fragiele democratie na de onafhankelijkheid. Frerks benadrukte echter dat elke bevolkingsgroep dat gedeelte van de geschiedenis aanhaalt dat past in hun verhaal, wat weer kan leiden tot conflicten. En dat maakt Sri Lanka wat het nu is: een land met vele wonden.

 

Meer informatie over deze en andere landenplatforms vinden jullie binnenkort op deze site. Organiseer je of ben je betrokken bij een landenplatform, laat het ons weten (redactie@partin.nl). We komen graag kennismaken.Â