Voor het Dossier Witwassen van FIN schreef Erik Boerrigter het artikel De andere kant van de Financial Action Task Force (FATF). Het artikel, dat verscheen in de mei-editie van FINieuws, gaat over de aanbevelingen waaraan Nederlandse instellingen moeten voldoen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Zo heeft de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een risico-georiënteerde benadering. “Dat op zich is een goede zaak. Helaas heeft het ook een keerzijde.”

‘Instellingen zoals banken, verzekeraars, payment providers en notarissen moeten dus vooraf het risico inschatten of bedrijven, verenigingen en stichtingen mogelijk bij activiteiten die onder de wet vallen betrokken kunnen zijn. Helaas worden er niet altijd mogelijkheden geschapen om hun inzet aan te passen op de risico’s. En zo kan het gebeuren dat diensten geweigerd worden: bankrekeningen worden opgezegd, transacties geblokkeerd of crowdfunding onmogelijk gemaakt.’

In gesprek gaan
Het vervelende is dat een stichting er weinig tegen in kan brengen. Wij raden aan om in gesprek te gaan met de desbetreffende instantie en aan te geven zeker niet met witwaspraktijken bezig te zijn. En laat het ons weten, wanneer jullie tegen dit soort problemen oplopen.

Erik licht toe: “Veel particuliere initiatieven hebben last van de gevolgen van de Wwft. Maar ook andere organisaties ervaren daar de gevolgen van, bijvoorbeeld de vermogensfondsen. Daarom werkt Partin samen met de FIN – de branchevereniging van fondsen en foundations – en leggen we een dossier aan over voorkomende gevallen om te bespreken met politiek, banken en payment providers.”

Lees het gehele artikel: FIN Dossier Witwassen

Foto: Fred MoonUnsplash