‘Hang op! Klik weg! Bel uw bank!’ Wie kent deze reclame van Veiligbankieren.nl niet? En nog steeds is deze oproep actueel. Online fraude blijkt het sterkst groeiende delict. Ook wij ontkomen er niet aan. Onze penningmeester, Wilko Brink, werd tot tweemaal toe in korte tijd per e-mail benaderd door onze voorzitter, Joost Verwilghen. Of Wilko snel een bedrag kon overmaken. Gelukkig was Wilko alert, markeerde de mails als spam en schreef naar de Fraudehelpdesk, omdat zoals hij zelf zegt: ‘hij vanuit onze adviesfunctie naar de leden, meer wil doen’.

Wilko vertrouwde het niet. Ten eerste hebben we binnen Partin afspraken over betalingen. Ten tweede was onduidelijk waar het geld voor bedoeld was. En de tekst was op z’n zachtst gezegd wat vreemd.

Wilko
Ik wil dat je een bankoverschrijving uitvoert.
Bent u beschikbaar op dit moment?
Mvg
Joost

Toen Wilko daar wat vragend op antwoordde, kreeg Wilko direct bankgegevens en het bedrag dat overgemaakt moest worden. Nogmaals zonder duidelijk doel. De fraudeur schreef nog wel:

Ik verwacht uw e-mail wanneer de betaling is gedaan.

Het e-mailadres leek van de voorzitter. Maar Wilko zou Wilko niet zijn om zelf via een andere weg contact op te nemen met Joost om erachter te komen dat het allemaal niet klopte. Daarop schreef Wilko de fraudehelpdesk aan. Dit is het antwoord: ‘Online fraude is momenteel het sterkst groeiende delict dat we kennen. Een grote zorg, zeker omdat juist ouderen hier vaak het slachtoffer van zijn. Natuurlijk zetten we hier ook opsporingscapaciteit op, maar gegeven de grote aantallen zet dit weinig zoden aan de dijk. Hier helpt en werkt vooral preventie.’ En Wilko krijgt een compliment: ‘Wat jij nu doet, vooral waarschuwen en alerteren is precies de aanpak die nodig is.’

Maak nooit zomaar geld over. Doe eerst een check of degene die je schrijft echt degene is die je kent of denkt dat het is.

Wilko heeft uiteindelijk aangifte gedaan. En dat is belangrijk om te doen. Niet omdat er veel tegen gedaan kan worden, maar zo wordt wel de omvang van deze vorm van fraude zichtbaarder. En kunnen we elkaar ‘alert en fit’ houden.

Meer informatie op Fraudehelpdesk.nl of kijk op Politie.nl naar whatsapp fraude. Daar staat ook waar je melding of aangifte kan doen.

Hebben jullie ook ervaringen binnen jullie stichting met een dergelijke online fraudepoging? Laat het ons weten. 

Foto: Veiligbankieren.nl