Over anderhalf jaar is het niet meer mogelijk om met een acceptgiro te betalen. Betaaldienstverlener Currence stopt op 1 juni 2023 met het verwerken van het bekende gele papiertje omdat Nederlanders er steeds minder mee betalen. Dat betekent ook dat goede doelen naar alternatieven moeten zoeken, vooral voor het ontvangen van giften van mensen die (nog) geen gebruik maken van internetbankieren. Goede Doelen Nederland, die hiervan niet eerder op de hoogte werd gesteld, vindt dit besluit onbegrijpelijk. 

Goede Doelen Nederland: ‘Donateurs van goede doelen die niet internetbankieren, zoals veel ouderen, wordt het wel heel lastig gemaakt een gift over te maken aan maatschappelijke doelen die zij belangrijk vinden. De timing is op zijn minst opmerkelijk omdat er nog geen zicht is op een goed alternatief.’

Eerder was afgesproken dat de acceptgiro in 2019 zou verdwijnen, maar dat werd in 2017 voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een woordvoerder van bankenkoepel Betaalvereniging Nederland zei toen dat vooral goede doelen nog acceptgiro’s verstuurden. Goede doelen zouden meer geld krijgen als ze papieren acceptgiro’s in enveloppen naar particulieren sturen.

Het Giraal Stakeholders Forum waar ook Goede Doelen Nederland deel van uitmaakt werd pas geïnformeerd op hetzelfde moment dat het persbericht met deze boodschap werd uitgestuurd.

Bron(nen): Goede Doelen Nederland | NOSÂ