Wil je jullie donateurs nog een Acceptgirokaart sturen, doe dat dan vandaag nog. Stuur je de Acceptgiro’s later, dan kan het zijn de de donatie niet meer op tijd wordt verwerkt. De Acceptgiro als betaalmiddel verdwijnt per 1 juni en zal nog worden verwerkt tot en met 31 mei 2023. Vooral als de donateur pas later reageert, kun je dan een donatie mislopen. Vanaf 1 april kun je overstappen naar ‘Mijn eenmalige gift’. Maar er zijn natuurlijk ook andere (digitale) manieren voor donaties ontvangen. 

Het is al langer bekend dat de Acceptgiro gaat verdwijnen. Door de snelle toename van internetbankieren is het gebruik van de Acceptgiro enorm afgenomen. Maar volgens Goede Doelen Nederland geldt dat niet voor het gebruik door donateurs van goede doelen. Samen met andere organisaties ontwikkelde zij Mijn eenmalige gift. Donateurs die de Acceptgiro gewend waren, vinden vanaf 1 april geheid Mijn eenmalige gift op hun deurmat.

Mijn eenmalige gift
Donateurs kunnen Mijn eenmalige gift op twee manieren gebruiken. Door de kaart met pen in te vullen en in de meegestuurde retourenvelop op te sturen naar het goede doel. Donateurs kunnen ook een internetoverboeking doen door de betaalinformatie op Mijn eenmalige gift over te nemen in de bankomgeving of de QR-code te scannen.

QR-code
Om dezelfde reden als waarom de Acceptgiro verdwijnt, is er ook steeds minder contant geld in omloop. Er gaat telkens meer digitaal. Voor fondsenwervende organisaties en goede doelen is het hebben van een QR-code dan een uitkomst. De QR-code kan bij de meeste banken eenvoudig aangemaakt worden. Daarna kun je de QR-code waar en zo vaak je wil gebruiken.

Plak de code bijvoorbeeld op collectebussen of laat de code drukken op flyers. En plaats de code op je website. Vergeet de QR-code ook niet in jullie direct mails of in jullie nieuwsbrieven. Donateurs kunnen dan met hun smartphones de QR-code scannen en aan jullie stichting een bedrag overmaken. Ook Tikkie kent dit systeem.

Meestal kost het aanmaken van een QR-code niets. Wel kan het zijn dat je transactiekosten betaald. Dat is dan telkens wanneer iemand de QR-code gebruikt voor een donatie. Informeer bij jouw bank over het aanmaken en de kosten van de QR-code.

Betaalknop
De betaalknop is vergelijkbaar met de QR-code, maar wordt eigenlijk alleen op een website gebruikt. Met deze knop kunnen donateurs eenvoudig geld overmaken. Betaalknoppen woorden door banken of Payment Service Providers verstrekt. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Het crowdfundingsplatform PIFworld – powered by Partin geeft ook mogelijkheden voor betaalknoppen. Informeer daar naar, stuur een mail naar info@pifworld.com.

Overboeken
En dan zijn er nog andere methodes om online te betalen en dus online donaties te ontvangen.

  • Paypal Het voordeel van Paypal is dat het een groot internationaal bereik heeft.
  • iDEAL Ik denk dat dit voor zich spreekt. Het is wel belangrijk om op je website je bankrekeningnummer goed te vermelden.
  • Creditcards

Houd er rekening mee, dat welke online betalingsmogelijkheid je ook kiest, er een bepaald bedrag van de donaties wordt ingehouden door de dienstverlener. Op overonlinebetalen.nl vind je meer informatie en worden tarieven vergeleken.

Overschrijvingsformulieren
En hoewel de meeste transacties inmiddels via internetbankieren gaan, zijn er ook nog altijd overschrijvingsformulieren. Deze worden gebruikt om een overboeking (overschrijving) te doen. Op een overschrijvingsformulier vult de donateur zelf het bedrag, rekeningnummer en naam, adres, woonplaats in van persoon of instelling waarnaar geld overgemaakt wordt. Ook hier is het belangrijk dat je in de (nieuws)brief, mail of website duidelijk je bankrekeningnummer vermeld. Waarschijnlijk is dit niet de meest effectieve manier van fondsenwerven. Maar dat ter zijde. Het gaat in dit artikel om de alternatieven.

Haal daar je voordeel mee.

Tekst: Yvonne van Driel | Partin

Meer weten over fondsenwerven? Bekijk onze toolkits. Voor Partinleden zijn de toolkits gratis. Ga naar Mijn Partin.