Vorig jaar werd een commissie ingesteld om te adviseren over ‘de definitie van algemeen nut in relatie tot de grenzen voor ANBI’s’. Deze week kwam het adviesrapport Toezicht op Algemeen Nut uit. De commissie ziet geen noodzaak tot fundamentele wijzigingen in het ANBI-stelsel. Er zijn wel verbetermogelijkheden om de zelfregulering door de sector en risicogericht toezicht door de fiscus te versterken. Maar waar wij vooral blij mee zijn: de commissie benadrukt het grote belang van diversiteit en pluriformiteit onder ANBI’s. 

De aanleiding voor dit adviesrapport was dat de Tweede Kamer regelmatig vragen stelt over bepaalde ANBI’s waarvan het gedrag niet in lijn zou zijn met het algemeen belang. Het gaat dan bijvoorbeeld om ANBI’s die giften ontvangen uit onvrije landen of om organisaties die zich met conversiepraktijken bezighouden. De opdracht voor de commissie was om te beoordelen, welke mogelijkheden er zijn, al dan niet door aanpassing van ANBI-regelgeving, om het algemeen nut karakter beter tot uitdrukking te laten komen. De leden van de commissie zijn R.H.F.P. Bekkers, G.J. van Leijenhorst en A.E.M. Leijten.

Conclusies
Nederland telt een groot aantal organisaties die bijdragen aan het algemeen nut, waarvan er zo’n 45.000 bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). De commissie constateert dat het toezicht op het grootste deel van de ANBI’s in Nederland gebrekkig is door beperkte capaciteit en gebrek aan gegevens bij de Belastingdienst.

De commissie constateert verder dat Kamervragen over spanningen met grondrechten vrijwel uitsluitend gaan over ANBI’s die geen Erkenning hebben en geen lid zijn van brancheorganisaties. Voor de maatschappelijk meest zichtbare ANBI’s die het grootste deel van de economische activiteiten voor hun rekening nemen is de kans op fraude klein. Zij beschikken over een Erkenning van CBF of zijn lid van een van de brancheverenigingen in de filantropische sector.

Reactie
Partin neemt deel aan het SBF Breed Sectoroverleg. SBF zijn de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie. In een eerste reactie zegt ook SBF verheugd te zijn dat de adviescommissie het belang van een pluriforme, onafhankelijke filantropie onderkent. SBF onderschrijft de aanbeveling om het toezicht op ANBI’s te versterken door een betere informatiepositie en capaciteitsuitbreiding bij de Belastingdienst. Ook de aanbeveling van een grotere rol voor de zelfregulering in de filantropische sector valt in goede aarde.

We hebben wel wat vragen bij een aantal aanbevelingen en de eventuele uitwerking daarvan. Daarom houden we verdere discussies over ANBI’s voor jullie in de gaten.

Bron: RijksoverheidSBF
Beeld: Canva