In oktober start Better Care Network Netherlands (BCNN) een nieuw traject dat particuliere initiatieven (PI) begeleidt in hun transitie naar familiegerichte zorg. Samen met de partnerorganisatie ontwikkelt iedere deelnemende stichting een compleet projectplan. In het plan wordt opgenomen hoe de transitie richting familiegerichte zorg ingezet gaat worden. En er wordt in kaart gebracht welke fondsen deze transitie eventueel financieel kunnen ondersteunen.

Het traject is bedoeld voor bestuursleden of actieve vrijwilligers van PI’s die willen werken aan (meer) gezinsgerichte zorg in plaats van institutionele zorg. Er is plaats voor 4 tot 8 PI’s. Het traject is gratis, maar niet vrijblijvend. Aanwezig zijn en tijd investeren in het eindproduct wordt van alle deelnemers verwacht. Aan de hand van ‘werkbladen’ wordt samen met de partnerorganisatie het projectplan uitgewerkt.

De training bestaat uit zeven (online)groepsbijeenkomsten van 1,5 uur (1 per maand). Iedere bijeenkomst bevat een korte kennissessie over het thema, discussie over het thema en uitwisseling tussen de deelnemers en hoe je dit doet samen met je lokale partner. Tevens ontvang je een ‘werkblad’ om het onderwerp van deze sessie verder uit te werken, samen met je lokale partnerorganisatie. Alle ingevulde werkbladen vormen samen de basis voor een projectplan, dat je ter financiering in kunt dienen bij fondsen.

Ieder PI krijgt een persoonlijke coach, die afhankelijk van de wens van het PI maximaal drie individuele adviesgesprekken voert en beschikbaar is voor hulp. Bovendien wordt de kans geboden het concept projectplan al te ‘pitchen’ bij een of meer fondsen tijdens de laatste bijeenkomst, medio 2023. Zij kunnen je dan al feedback geven om de kans voor goedkeuring te vergroten.

Het traject start half oktober 2022. Na drie maanden na afloop is er een terugkombijeenkomst/ intervisiebijeenkomst. Deze training wordt mogelijk gemaakt door BCNN en de vrijwillige inzet van verschillende deskundigen.

Interesse of meer info? Mail dan Patricia van BCNN via info@bettercarenetwork.nl.

Deelnemers krijgen in dit traject kennis en inzicht over transitie

  • De verschillende vormen van alternatieve zorg voor kinderen (informele opvang, netwerkpleegzorg, formele pleegzorg, gezinshuizen, residentiële zorg, beschermende faciliteiten, transithuizen) en de wettelijke en wetenschappelijke basis hierachter (VN Richtlijnen voor Alternatieve zorg)
  • Preventie en familieversterking (o.a. ouderschapsondersteuning, gatekeeping en household economic strengthening)
  • Welke lokale wet- en regelgeving er in het betreffende land/regio van toepassing is rondom alternatieve zorg voor kinderen
  • Welke lokale/regionale organisaties (zowel overheden, ngo’s en andere organisaties) actief zijn en welke diensten zij bieden en of samenwerking/afstemming mogelijk is.
  • Re-integratie van kinderen en hereniging van kinderen met hun familie (richtlijnen voor re-integratie, uitgangspunten, traceren familie, assessment, voorbereiding kinderen en familie, eerste contact kind en familie, opbouw, nazorg, noodplan)
  • Alternatieve zorg als re-integratie niet mogelijk is (pleegzorg, gezinshuis)
  • Welke rol de eigen stichting heeft en welke de lokale partnerorganisatie
  • Mogelijkheden om de transitie te financieren

Voorwaarden voor deelname

  • De lokale samenwerkingspartner staat open voor dit proces en denkt en werkt mee aan het proces. We horen graag voor de start van het traject hoe de Nederlandse stichting en de lokale partnerorganisatie in dit traject staan.
  • Bij voorkeur nemen minimaal twee en maximaal drie bestuursleden/ vrijwilligers per PI deel aan dit traject.
  • Afhankelijk van de voorkennis en samenwerkingsrelatie met de lokale partnerorganisatie, moet het PI rekening houden met tussentijdse tijdinvestering voor overleg met de lokale partnerorganisatie, voorbereiding van de bijeenkomsten en uitwerken van het plan.

Inhoud bijeenkomsten

  • Bijeenkomst 1: Kennismaking, internationale ontwikkelingen, wetenschappelijke basis (Tessa Boudrie, Hope and Homes)
  • Bijeenkomst 2: VN Richtlijnen voor alternatieve zorg en de verschillende vormen van alternatieve zorg (Bep van Sloten, internationaal consultant alternatieve zorg)
  • Bijeenkomst 3: Lokale wet- en regelgeving en lokale (potentiële) samenwerkingspartners (Monique Derrez, Dutch Tanzania Foundation)
  • Bijeenkomst 4: Preventie en familieversterking (Marijke Acket, SOS Kinderdorpen)
  • Bijeenkomst 5: Re-integratie en alternatieven als re-integratie niet mogelijk is (spreker to be confirmed)
  • Bijeenkomst 6: Financiering en planning (Marit van Liere, Wilde Ganzen en Patricia Nieuwenhuizen BCNN)
  • Bijeenkomst 7: Presentatie van je plan aan enkele fondsen (Marit van Liere en Patricia Nieuwenhuizen)
Bron: BCNN

Al meer weten over de transitie van tehuis naar thuis? Deze toolkit Zorg voor kwetsbare kinderen werd o.a. door BCNN ontwikkeld.