Een nieuwe online test helpt jongeren bepalen hoe verantwoord het buitenlandse vrijwilligerswerk is dat ze willen gaan doen. Better Care Network Netherlands (BCNN), een koepelorganisatie van meerdere kinderorganisaties, lanceert de test op de Buitenlandbeurs op 23 en 24 november in de Jaarbeurs Utrecht. De test is nu al te vinden op stopweeshuistoerisme.nl

Online zelftest
De test is gemaakt door experts van BCNN. Hij bestaat uit drie delen: vragen die een vrijwilliger aan zichzelf kan stellen over het werk dat hij of zij zou kunnen gaan doen, vragen over de uitzendorganisatie , én een kennistest over de kinderen waar vrijwilligers mee kunnen gaan werken. Thema’s die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld of een vrijwilligers dit werk ook in Nederland mag doen met diens opleiding en achtergrond, en of een vrijwilliger ook de beste persoon is voor de functie.

Het doel van de test is om jongeren kritisch na te laten denken over vrijwilligerswerk met kwetsbare kinderen. Door de test krijgen jongeren informatie over de mogelijke – onbedoelde! – schade die vrijwilligerswerk kan toebrengen aan kwetsbare kinderen.

Elk jaar overwegen vele vrijwilligers om vrijwilligerswerk te gaan doen met kwetsbare kinderen in het buitenland, zonder te weten dat vaak niet in het belang van deze kinderen is. De test is gemaakt om vrijwilligers te helpen een betere keus te maken. [Patricia Nieuwenhuizen – BCNN]

BCNN heeft al meerdere workshops verzorgd tijdens Partindagen. Meerdere Partin-leden onderstrepen het belang dat kinderen opgroeien in een gezin en niet in weeshuizen. Tijdens de Wilde Ganzen – Partindag in 2019 werd de pledge #EveryChildAFamily gelanceerd.