CBF – Toezicht op Goeddoen bestaat 100 jaar. Dat werd gevierd op 27 mei met het symposium ‘Bruggen bouwen in turbulente tijden’ in Amsterdam. Op het programma stonden onder andere neurowetenschapper Erik Schoppen en was er een paneldiscussie met hoogleraar Filantropie Theo Schuyt (VU), CBF-auditor GabriĆ«lle Gerlach, Dorine Manson (KWF Kankerbestrijding) en Wieb van de Donk (Happy Horizon). Odiel Evenhuis, coƶrdinator Filantropie bij Ministerie Justitie & Veiligheid, onthulde – door een ferme klap op de rode knop – dat het Nederlands Donateurspanel nu officieel is ingelijfd bij het CBF.
Voor Vereniging Partin waren Joost Verwilghen (voorzitter), Marten Janse (aspirant bestuurslid) en Erik Boerrigter (directeur) aanwezig. Gefeliciteerd CBF!
Donateurspanel
Sinds 2005 meet het CBF, in samenwerking met Happy Horizon Non-Profit (voorheen WWAV), het donateursvertrouwen onder het Nederlandse publiek: het Nederlandse Donateurspanel (NDP). Elk kwartaal bevraagt Kien Onderzoek het panel over geefvertrouwen en -bereidheid, naar analogie van de index van het Consumentenvertrouwen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Na de overname van het NDP door het CBF zal een verdiepingsslag worden gemaakt, onder andere door de aanvulling van het kwantitatieve onderzoek met kwalitatieve focusgroepen. De eerste twee focusgroepen werden recent georganiseerd.
De eerste kwartaalmeting van het NDP van 2025 laat ondanks de politieke reuring een behoorlijk stabiel beeld zien. Opvallend is dat het eigen geefgedrag van de panelleden in het afgelopen en komende jaar weinig fluctueert, maar dat de perceptie van het geefgedrag van āde anderā een stuk grilliger is. Met name in perioden van maatschappelijke onrust is men negatiever over het geefgedrag van anderen. Dat is veelal onterecht want door de jaren heen is slechts een kleine daling te zien van het gemiddelde gegeven bedrag per donateur. Ook opvallend: in het laatste decennium is het vertrouwen van de leden van het NDP in goede doelen toegenomen.
De metingen worden uitgevoerd door onderzoeksbureau Kien Onderzoek op basis van een voor Nederland representatief gecertificeerd panel van respondenten van 18 jaar en ouder.
Erkenning
Het CBF heeft heel wat meegemaakt. In 1925 begon het allemaal in opdracht van gemeenten. Het āCentraal Archief en Inlichtingenbureau inzake Maatschappelijk Hulpbetoon voor Nederlandā had als doel om inzicht te geven in wie er collecteerde, en vooral: of dat wel terecht was. De armenzorg stond centraal. Transparantie, toezicht en samenwerking tussen overheden en instellingen waren nodig om misbruik te voorkomen.
Inmiddels is het CBF hĆ©t instituut voor toezicht op meer dan 700 Erkende Goede Doelen. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze organisaties een geefstroom van zoān 4,7 miljard euro.
Wat begon met signaleren en adviseren, is uitgegroeid tot een systeem waarin toezicht en vertrouwen samenkomen. Het huidige toezichtmodel is gebaseerd op samenwerking tussen drie onafhankelijke partijen:
- De Commissie Normstelling, die de normen opstelt
- Goede Doelen Nederland, die toetst op werkbaarheid in de praktijk
- Het CBF, dat toetst of organisaties aan deze normen voldoen
Samen vormen ze de Raad voor de Erkenningsregeling.
Bekijk hier de video over 100 jaar CBF.