De Commissie Normstelling wil via een consultatie iedereen informeren over de voorgenomen aanpassingen in de normen van de Erkenning voor goede doelen. Ook kan erop gereageerd worden. De reacties worden in de uiteindelijke versie van de normen verwerkt. De consultatieperiode is van 17 juni tot en met 17 juli 2020. 

Eind juli 2020 zal de Commissie Normstelling alle ingekomen reacties bekijken en besluiten wat wel en niet doorgevoerd gaat worden. De aangepaste normen worden dan 1 september 2020 gepubliceerd en zullen voor de erkende organisaties gelden per 1 december 2020.

Categorie A
Voor Erkende Goede Doelen in categorie A, waaronder de meeste Partinleden met Erkenning vallen, zijn de veranderingen minimaal. Zo worden de bepalingen inzake de AVG geschrapt. Een logische stap, waar wij de Commissie Normstelling al eerder op attendeerden. Partindirecteur Erik Boerrigter: “Omdat de AVG bij wet verplicht is, was dat als norm eigenlijk al overbodig.”

Ook de redactionele wijzigingen in de preambule bij de normen  (voorheen ‘Bijsluiter’), de toelichtingen op diverse begrippen en de kleine redactionele verbeteringen in de normen die geen inhoudelijke consequenties hebben, hebben nauwelijks invloed. Het betreft verduidelijking van de tekst. Zo wordt de inhoud van een beleidsplan toegelicht (bekijk ook Beleidsplan maken) en geeft een begrippenlijst helder de definities weer.

Commissie Normstelling
Het vaststellen van de normen van de Erkenning voor goede doelen gebeurt sinds 2017 door een nieuwe, onafhankelijke commissie. In deze Commissie Normstelling hebben diverse maatschappelijke groeperingen zitting en wordt een onafhankelijke normstelling gewaarborgd. Het stellen van de normen enerzijds en het toezicht houden op die normen anderzijds zijn bij de Erkenningsregeling gescheiden. De onpartijdige, neutrale Commissie Normstelling stelt de normen vast. Het toezicht op deze normen wordt uitgevoerd door het CBF.

Meer informatie over de consultatie en reageren: Consultatie aanpassingen die juni 2020 voorliggen.

 

Meer informatie over het aanvragen van een Erkenning Goed Doel, bekijk onze tool hier.