‘Ik ga maar eens stil staan bij jullie wandaden.’ Zo stak Erik Boerrigter van wal tijdens de online nieuwjaarsbijeenkomst van Partin. Want, zo redeneerde de Partin-directeur, het was onmogelijk om in vijf minuten te vertellen wat er in 2023 allemaal gebeurd was. Hij verwijst liever naar het artikel Het woord van het jaar 2023 voor Partin is verbreding. Maar waarom begint hij over ‘onze’ wandaden? Hieronder delen uit zijn speech. Spoiler alert: gelukkig draait zijn betoog tegen het eind 180 graden.

Ik ga maar eens stil staan bij jullie wandaden, dat klinkt een beetje vreemd. Maar jullie zijn allemaal terrorismefinanciers. Echt allemaal. Zo niet, dan zijn jullie wel witwassers. Dat is in ieder geval wat de overheid en de financiële instellingen ons allemaal willen laten geloven.

Waarom is dat?

Nou, jullie zijn stichtingen. Een enkeling heeft een vereniging, maar 99% (van het ledenbestand van Partin, red) zijn stichtingen. En in stichtingen kunnen jullie zelf bepalen hoe statuten eruitzien. En dat is dan dus een heel groot risico. Dat is een teken aan de wand. Dat is een.

Twee. Jullie maken geld over naar verre vreemde landen. Dusdanig verre vreemde landen dat de gemiddelde bankmedewerker daar nog nooit op vakantie is geweest. Dat is ook allemaal heel erg eng. Dat is ook een groot teken dat jullie echt terrorismefinanciers en witwassers zijn.

En drie. Jullie krijgen geen geld van de overheid. En dat betekent dat jullie geen trackrecord hebben. Doen jullie jaren mooi werk, hebben jullie nog steeds geen trackrecord. En zijn jullie dus een heel groot risico voor banken en andere financiële instellingen.

Vier. Misschien verkopen jullie ook nog wel producten uit je projectland waarvoor je cash krijgt. Cash. Hebben jullie wel eens van dat enge woord gehoord. Nou heel erg gevaarlijk voor witwassen en voor terrorismefinanciering.

Bovendien de overgrote meerderheid, zo’n 80% (van de kleine goede doelen, red) , heeft geen CBF-erkenning. Er wordt dus ook niet door een keurmerk op jullie gecontroleerd of jullie het allemaal wel goed doen.

Dat zijn er vijf.

Zo zijn er nog een heleboel. Allemaal redenen waarom de overheid en de financiële instellingen vinden dat jullie halve criminelen zijn.

Erik vertelt dan over massagesalons, nagelstudio’s en kappers in zijn buurt. Daar ziet hij nooit of vrijwel nooit klandizie. En die zaken gaan niet failliet gaan of worden opgedoekt. Hij vraagt zich af of dat allemaal zuivere koffie is.

Maar dat is blijkbaar weinig interessant. Goede doelen actief in internationale samenwerking zijn veel interessanter. Die moeten eraan geloven. Aan de controledrift en het wantrouwen. Die worden door de overheid en financiële instellingen als risicovol gezien.

En dat is natuurlijk onzin. Jullie zijn allemaal mooie mensen. Daarom zijn we afgelopen jaren druk geweest om de overheid te vertellen dat jullie mooie mensen zijn en de wereld willen verbeteren. Dat heeft een beetje gewerkt. De Nederlandse Vereniging van Banken nam de handschoen op en zei: ‘filantropische sector kom bij ons’. En samen met onder andere DNB, NOV, FIN en Goede Doelen Nederland zijn we om de tafel gaan zitten met de vraag: Is dit (het wantrouwen naar de filantropische sector, red) nou helemaal correct? Antwoord: Nee dus. Het is helemaal niet correct.

Het heeft uiteindelijk tot iets positiefs geleid. Dat heet Sectorstandaard Non-Profit Organisaties. Daarin staan een heleboel dingen. Bijvoorbeeld als een organisatie een ANBI is. Dan is dat een teken dat die organisatie meer te vertrouwen is, dan een organisatie die alleen maar een statuten heeft waarin een heleboel dingen verborgen kunnen worden. En er staat ook dat organisaties die niet zoveel omzetten ook geen organisaties zijn die grote hoeveelheden kunnen witwassen.

Dat (overleg, red) heeft dus heel veel opgeleverd. De Sectorstandaard. Het feit dat die er is, is heel mooi.

En nu gaan we naar de volgende fase. Dat is namelijk dat die banken dat ook moeten implementeren. Dat zou heel erg mooi zijn als ze dat gaat lukken. Want dat gaat ze naar schatting 50 tot 80% van hun werk schelen. Daarmee zullen ze ook veel gemakkelijker goede doelen kunnen blijven ondersteunen. En moeten blijven ondersteunen.

Dat is goed nieuws. Er is ook iets minder goed nieuws. Voor de beginnende organisaties werkt deze Sectorstandaard nog niet. Dus we blijven als Partin doorgaan.

Bovendien komen er uit Europa nieuwe wetgeving waar we ook de vinger aan de pols moeten houden. We gaan als Partin komend jaar naar alle waarschijnlijkheid met onze Nederlandse partners, maar ook met partners uit Concord en uit Encigs, verder werken om ook richting Europa duidelijk te maken dat het werk van al die kleine goede doelen heel mooi en heel nuttig werk is.

Daarom afsluitend en omdraaiend wat ik net zei.

Nee, jullie zijn geen terrorismefinanciers.

Jullie zijn geen witwassers.

Jullie zijn mooie mensen die de wereld een beetje mooier willen maken.

Dat zou de maatschappij moeten koesteren, bewonderen en aanmoedigen.

Ik wens jullie een geweldig 2024 en hoop dat jullie doorgaan met jullie fantastische werk.

 

De online ledenbijeenkomst ‘Nieuw jaar, nieuwe ideeën’ was op 10 januari.

Redactie: Yv/Partin | 14 januari 2024
Foto: Yvonne van Driel