Ruim 1 op de 3 mensen hebben het afgelopen jaar weleens een gift via een donatieplatform overgemaakt. Echter slechts 1 op de 10 panelleden is hier echt positief over. De grote meerderheid geeft de voorkeur aan direct geven aan een goed doel. Wel steeg het vertrouwen van donateurs blijkt uit het laatste rapport van het Nederlands Donateurspanel (NDP).

Geld doneren aan goede doelen of acties kan op vele manieren. Eén van die manieren is via een donatieplatform. Het NPD vroegen de panelleden of ze de afgelopen jaar via dergelijke platforms hebben gedoneerd en wat ze ervan vinden.

Zo’n 38% van het panel geeft aan afgelopen jaar gedoneerd te hebben via een donatieplatform. Van de jongeren tot 30 jaar geeft 53% aan dit gedaan te hebben; van ouderen vanaf 60 jaar deed 30% dit. Slechts 10% van de mensen geeft aan snel geneigd te zijn om te doneren via een donatieplatform. De dertigers zijn hier het meest positief over. Bijna 70% van de mensen geeft liever (direct) aan een goed doel dan via een donatieplatform. Iets meer dan de helft veronderstelt en geeft aan het fijn te vinden dat er bij het doneren via donatieplatforms minder bijkomende kosten zouden zijn.

Er is veel twijfel of giften via donatieplatforms echt goed terechtkomen. Ook is er angst voor oplichting, vooral onder jongeren tot 30 jaar. Over het algemeen staan mensen dus nog niet erg open voor het geven via donatieplatforms. De meerderheid wil beter toezicht.

Lees het gehele rapport hier

Foto: SOSSAH (Ghana)