Na het aan het licht komen van de seksschandalen in Haïti in 2018 werd door hulporganisaties gewerkt aan het rapport Gezamenlijk Actieplan Integriteit. Hierin wordt onder andere gepleit voor een sectorspecifieke VOG. De overheid zegt echter dat de sector dat zelf moet regelen. Dat blijkt uit navraag van het Nederlands Dagblad. Helaas werd Partindirecteur Erik Boerrigter in dat artikel onjuist geciteerd. 

Hoewel het Nederlands Dagblad Erik laat zeggen dat een sectorspecifieke Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor kleine organisaties als stok achter de deur kan werken, is dit niet zoals Erik het zei. “Ten eerste is Partin er nooit voorstander van dat de goeden onder de kwaden moeten lijden. Daarbij komt dat een dergelijke verplicht VOG voor vrijwilligers die op (werk)bezoek naar hun projectlanden gaan, alleen maar extra bureaucratisch rompslomp vormt.” En voegt hij toe: “Voor kwaadwillende zijn er andere wegen; die gaan bijvoorbeeld gewoon op vakantie. Daar heb je sowieso slecht zicht op.”

Toch is meer bewustwording en het nadenken over integriteit ook voor kleine particuliere initiatieven belangrijk. Tenslotte zit het niet opmerken van machtsverhoudingen in een klein hoekje. Erik legt het zo uit: ‘Als je als 21-jarige kaaskop naar Malawi vertrekt en denkt dat je geen macht hebt, dan heb je het mis. Dat is in de praktijk echt anders. Je afkomst zorgt automatisch voor een andere machtsverhouding.’

Meer weten over integriteit?

Met de toolkit Integriteit leren jullie hoe je gemakkelijk gedragscodes en integriteitsregels voor jullie stichting kunnen opstellen. De toolkit t.w.v. € 15,- is voor Partinleden en -vrienden gratis. Ga naar kleinegoededoelen.nl/integriteit/ voor meer informatie.

 

Lees het gehele artikel Overheid wil screening humanitaire hulpverleners niet verplichten, ondanks misstanden (Nederlands dagblad)