Voor 27 maart moesten alle bedrijven en stichtingen hun UBO’s doorgeven aan de Kamer van Koophandel (KvK). En KvK is daar nog steeds druk mee. Volgens de kamerbrief van de minister van Financiën was op 1 juni pas 64% van alle aanvragen verwerkt. Ook meerdere Partinleden hebben nog geen definitieve bevestiging ontvangen. Dat is niet erg. Behalve als de stichting een nieuwe bankrekening wil openen. Banken en betalingsproviders moeten namelijk op UBO’s controleren. Maar ook dan is – tot 1 september – het tonen van de ontvangstbevestiging van de opgave voldoende. Daarna moet KvK alles verwerkt hebben.

Voor degenen die het ontschoten is: UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner, de uiteindelijke eigenaar dus. Deze wettelijk verplichte registratiedatabase is een uitvloeisel van Europese regels om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan en behelst een overzicht van alle personen die de uiteindelijke eigenaar zijn van een bedrijf, of zeggenschap hebben over een organisatie. Vrijwilligersorganisaties en ANBI’s hebben in de regel geen UBO’s op basis van eigendom of zeggenschap. Daarom worden de bestuursleden als hoger leidinggevenden geregistreerd. Volgens de kamerbrief is dit een vereenvoudigd proces.

Toch is er achterstand bij de verwerking van alle registraties.

KvK zet alle zeilen bij om de achterstanden in te halen. Minister Kaag verwacht dan ook dat op 1 september de werkvoorraad is ingelopen. Maar mocht een eventuele verlenging van de tijdelijke regeling nodig zijn, dan zal dit minimaal een maand voor 1 september worden aangekondigd. Deze tijdelijke regeling houdt in dat tot 1 september 2022 meldingsplichtige instellingen kunnen volstaan met de vaststelling dat opgave is gedaan. Dat kan door het tonen van de bevestigingsmail van de KVK. Meldingsplichtige instellingen zijn bijvoorbeeld betalingsdiensten en banken.

Gelukkig ontvingen we weinig klachten van jullie.

En we gaan ervan uit dat jullie allemaal op tijd de UBO’s geregistreerd hebben. Toch is UBO-registratie een van vele regels. Regeldruk een thema waar ook Tweede Kamerleden vragen over hebben. En het antwoord daarop van de minister is het instellen van een onderzoek. De ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie en Veiligheid zullen een onderzoek laten uitvoeren naar de achterliggende oorzaken van de ervaren regeldruk bij vrijwilligersorganisaties en goede doelen. Het UBO-register wordt hierin betrokken.

Meerdere organisaties, waaronder Partin, zien weinig in extra onderzoek. Het is al langer bekend dat regeldruk bovenmatig hoog is. Daarom hebben we samen met o.a. NOV de petitie Stop onnodige regeldruk voor vrijwilligers in besturen gestart.

We blijven jullie op de hoogte houden. Want blijkbaar is het laatste woord over UBO nog (steeds) niet gezegd.

Tekst: Redactie Partin (Yvonne van Driel)
Foto: Sharon McCutcheonUnsplash