Niemand vindt het leuk om een afwijzing te ontvangen. Elise Kant weet er alles van. Als directeur van de Haëlla Stichting kent ze de ins en outs van fondsenwerven als geen ander. Daarom schreef ze een aantal blogs met tops en tips om dat te voorkomen. Dit is het derde deel. Over de financiën!

Help! Mijn aanvraag is afgewezen 

Elise Kant

En dan nu waar het allemaal om draait: geld!

Financiën: hoe geef je voldoende en duidelijke informatie?

De financiële kant van een aanvraag kan een groot struikelblok zijn: We vragen bij een project een begroting en een dekkingsplan en vaak ook een jaarrekening. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is gewoon een lijstje:

  1. Wat gaat je plan kosten? (dat is de begroting)
  2. Hoe ga je het betalen? (dat is het dekkingsplan)
  3. Hoeveel geld heb je vorig jaar uitgegeven en waar kwam dat geld vandaan? (de jaarrekening)

Voor veel mensen is dit het akeligste deel van een aanvraag doen. Toch is het belangrijk! Om te beoordelen of je in aanmerking komt voor financiering moeten fondsen echt weten:

  • hoe groot je bent;
  • wat je allemaal nog meer doet dan alleen dit project; en
  • en dus wat het kost en wie dat gaat betalen.

Dat betekent niet meteen een dik accountantsverslag! Dat hoeft bij kleine aanvragen echt niet. Maar een aanvraag waarbij de financiële situatie onduidelijk is of waarbij belangrijke informatie ontbreekt zal bijna altijd worden afgewezen.

Een onduidelijke financiële situatie heeft vaak ook een link met de inhoud van het project . Bijvoorbeeld als je een aanvraag doet voor een voedselproject bij jou in de buurt en je zet alleen neer dat je € 2.500 nodig hebt en niet voor hoeveel mensen en weken dat is, niet hoe die mensen bij jou terecht komen, niet met wie je samen werkt en ook niet genoeg over wat voor mensen dat zijn. Dan wordt het heel lastig om je aanvraag goed te keuren.

Bij Haella vangen we dit vaak op door met aanvragers te gaan bellen, maar lang niet alle fondsen hebben voldoende capaciteit hiervoor. Zorg dus dat je aanvraag zo compleet mogelijk is, bedenk dat degene die jouw aanvraag leest niets weet van jouw project en je dus ook die dingen op moet schrijven die voor jou zo normaal zijn dat je ze eigenlijk zou vergeten. Dat horen we heel vaak: oh daar heb ik helemaal niet aan gedacht om op te schrijven, terwijl dat een verschil kan zijn tussen wel en geen financiering krijgen.

Ook belangrijk: van wie krijg je nog meer geld en wie hebben je geen geld willen geven? Ben je bijvoorbeeld bij de gemeente geweest met je plan. Veel projecten springen in op problemen in de samenleving die eigenlijk de overheid zou moeten oplossen. Het is belangrijk dat je wel aan bijvoorbeeld de gemeente laat weten wat je gaat doen en vraagt of zij mee kunnen betalen. Voor ons is het belangrijk om te weten op welke projecten de overheid ‘nee’ zegt. Want dan kunnen we dit aankaarten in overleggen die we met gemeentes hebben. Zo hebben we in Amsterdam voor elkaar gekregen dat de gemeente is gaan meebetalen aan voedselinitiatieven voor mensen zonder papieren, omdat meerdere fondsen en organisaties dit signaal doorgaven aan de gemeente. Samen bereik je meer!

 

In deel 1 schreef Elise Kant over de verschillen in doelen van aanvrager en vermogensfonds.  In deel 2 gaat ze in op de benodigde informatie voor het opstellen een goede aanvraag. 

Over de auteur: Elise Kant is  directeur van Haëlla Stichting. De Haëlla Stichting helpt om idealen van bevlogen mensen te verwezenlijken. Mensen die iets willen doen voor anderen. Het gaat om kleinschalige kansrijke projecten die een startkapitaaltje nodig hebben om slagkracht te ontwikkelen. Elise Kant was al vaker als spreker te gast op onze Partindagen. Dit artikel verscheen eerder op LinkedIn en wij mochten dit van haar publiceren. Daar zijn we haar dankbaar voor.

Tekst: Elise Kant
Foto: Roel Burgler