De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden in Vice Versa. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt. In zijn kritisch betoog, noemt hij één organisatie die respect verdiend: Wilde Ganzen.

Van der Velden: ‘Wilde Ganzen verdient respect voor het al meer dan zestig jaar ondersteunen van kleine concrete projecten in lage- en middeninkomenslanden, het ondersteunen van de professionalisering van ontwikkelingsorganisaties in Nederland zelf en de bijdrage aan mondiaal burgerschap in Nederland. Met de nadruk op het versterken van lokale fondsenwerving en capaciteiten van zuidelijke lokale basisorganisaties op het gebied van pleiten en beïnvloeden, neemt Wilde Ganzen het voortouw ten aanzien van innovatie van ontwikkelingssamenwerking.’

Natuurlijk vraagt Van der Velden zich af of een dergelijke benadering genoeg is om tot fundamentele veranderingen te komen. Want er zijn nog voldoende uitdagingen. Maar blijkbaar hebben kleinere particuliere ontwikkelingsinitiatieven een ‘voorsprong’.

Lees het gehele artikel ‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’ (Vice Versa).

Wilde Ganzen en Partin werken nauw samen. Ook dit jaar organiseren we weer samen de Wilde Ganzen Partindag. Deze dag vol inspiratie vindt plaats op zaterdag 28 september 2019 in Nijkerk.