Prinsjesdag ligt alweer even achter ons. De maatregelen rondom de energiecrisis trokken verre weg de meeste aandacht. De miljoenennota had echter ook nog een aantal andere boodschappen. Zo erkent de overheid het belang van filantropie. Juist in deze tijden. Maar komt vervolgens ook met het voorstel om de giftenaftrek te verminderen. Zijn we best heel erg verbaasd over. Samen met SBF gaan we dit dan ook aankaarten.

Over filantropie zegt de miljoenennota: ‘De overheid en filantropie hebben een langdurige relatie. Zowel overheid als filantropie richten zich op het publieke domein en beogen oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Behoud van autonomie voor de filantropie is daarbij een belangrijke voorwaarde. De beleidsvisie van het kabinet van 18 oktober 2019 vormt de basis voor structurele samenwerking. Dit gebeurt aan de hand van drie Rijksbrede speerpunten: het stimuleren van geefgedrag, het bevorderen van transparantie en betrouwbaarheid van de sector en het bevorderen van de samenwerking tussenoverheid en filantropie.’

Het eerst genoemde Rijksbrede speerpunt is het stimuleren van geefgedrag. Vreemd dus dat in de belastingplannen voor 2023 van diezelfde miljoenennota morrelt aan de giftenaftrek. De aftrekbaarheid van periodieke giften aan ANBI’s wordt gemaximeerd op € 250.000 per huishouden. Dat zijn dan waarschijnlijk giften van de allerrijkste Nederlanders. Specifiek gaat het om periodieke giften van minimaal 5 jaar.

Hartstikke onlogisch dus.

SBF (Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie) gaat daarom in gesprek met de overheid en de politiek over deze dubbele boodschap. Wat is de achtergrond van deze maatregel? Welk probleem moet hier worden opgelost? Hoe kunnen wij gezamenlijk het geefgedrag extra stimuleren in een tijd waar het zo nodig is?

Partin is bij dit breed sectoroverleg nauw betrokken.

Bron(nen): FIN | Goede Doelen Nederland | Rijksoverheid
Foto: SOSSAH Ghana