Op 28 oktober schoof Partin-directeur Erik Boerrigter aan bij het panel dat sprak over de gevolgen van de wet- en regelgeving om terrorismefinanciering en witwaspraktijken tegen te gaan. Banken en betaalproviders worden steeds kritischer om mogelijke risico’s te minimaliseren als het gaat om het faciliteren van financiële transacties. En dat heeft gevolgen voor goede doelen. “Bij PI zie je vaker gevallen die helemaal geweigerd worden.”

Na enkele voorbeelden van o.a. ZOA en Trees for All vertelde Erik over een stichting met projecten in een zogenaamd risicoland dat elke jaar op een kerstmarkt producten verkoopt en daarvoor een paar dagen een pinautomaat huurt. “En dat kan nu niet meer.” De provider wil niet verhuren omdat de organisatie contacten heeft met een risicoland. ” En Erik concludeert: “Dan doen we eigenlijk het omgekeerde: deze club wordt gedwongen om in plaats van digitaal geld terug te gaan naar een contante verwerking en dat lijkt me nou niet helemaal de bedoeling.”

Voorbeelden delen
Lia van Broekhoven (Human Security Collective) gaf aan dat er een portal met veel informatie en andere tips in de maak is. En er werd gepraat over meer samenwerking tussen goede doelen en banken, dat begint met wederzijds begrip creëren en informatie uitwisselen. Partin wil daarbij vooral met voorbeelden van onze leden aan de discussie bijdragen.

Hebben of hadden jullie ook problemen met het openen van een nieuwe bankrekening? Of werd een bankrekening of contract met een service provider eenzijdig gestopt? Of konden jullie ook geen pinautomaat meer huren? Laat het ons weten. Daarmee kunnen we het probleem verder aan de kaak stellen. 

Erik zat aan tafel met Margreet Plug (Goede Doelen Nederland), Koos de Bruijn (Partos) en Diederik van der Plas (CBF). Eerder tijdens dit online seminar ‘Geen ver-van-je-bed show’ spraken Gosse Bosma (SBF), Rob van ’t Oever (ABN AMRO), Simone Groenendijk (Trees for All) en Arnoud de Jong (ZOA). Diederik van der Plas gaf een inleiding van de resultaten van een onderzoek dat CBF eerder dit jaar uitgevoerd had. Juliette Grimbergen was gespreksleider en Harmienke Kloeze (CBF) opende het seminar.

Het online seminar Geen-ver-van-je-bed-show dat georganiseerd werd door CBF en Goede Doelen Nederland is nu terug te kijken op het CBF-YouTube-kanaal of klik hieronder.