Vanaf 1 juni verwelkomt ING weer verenigingen en stichtingen als klant. Vorig jaar kondigde ING een tijdelijke stop aan voor het openen van nieuwe bankrekeningen.* De bank besloot daartoe omdat er te weinig capaciteit voor zorgvuldig klantonderzoek zou zijn. Dat in het kader van controle op mogelijke witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Een dergelijk klantonderzoek zou bij ‘deze complexe rechtsvormen’ volgens ING meer werk zijn dan bij bedrijven of particulieren. Nu zijn er maatregelen genomen en zijn goede doelen weer welkom.

Op de site van ING lezen we dat de tijdelijke stop hielp om de doorlooptijden van bestaande klantonderzoeken en aanmeldprocedures te verkorten. Daarnaast werd nieuw personeel ingewerkt op de afdeling die zich bezighoudt met het checken van klanten en in de gaten houden van transacties.

Uiteraard blijft het een kostbare zaak om klantonderzoek te doen en de kosten worden dan ook deels verhaald op de klanten. ING rekent vanaf 1 juni € 9,90 per maand. Van de andere kant worden jonge stichtingen verleid met een starterspakket. De eerste 6 maanden zijn dan gratis. Maar dat ter zijde.

Hoog risico
Zoals jullie begrijpen reageerden we teleurgesteld toen ING deze stop aankondigde. Het is natuurlijk van groot belang dat jullie en andere organisaties die zich willen inzetten voor de oplossing van maatschappelijke en sociale problemen wereldwijd hun werk op een normale manier kunnen uitvoeren. Voor het ontvangen van donaties en voor het ondersteunen van jullie projecten zijn bankrekeningen essentieel. Stichtingen en verenigingen zijn niet minder complex dan andere rechtsvormen. En we betwijfelen of jullie organisaties een hoog risico hebben. We kennen in elk geval geen cijfers waaruit dat zou blijken.

Samen met andere brancheorganisaties vroegen we daarom de minister van Financiën, Sigrid Kaag, om vrijwilligersorganisaties aan te merken als laag risico.** Dan hebben banken minder werk en kunnen vrijwilligersorganisaties zoals jullie initiatieven hun werk blijven doen.

Volgens NOV heeft de minister dit vooralsnog geweigerd in afwachting van de derde National Risk Assessment (NRA). Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) moet het NRA in november 2023 klaar hebben. Verlichting van de regeldruk lijkt er dus dit jaar niet meer te komen.

Regeldruk
Al eerder kondigde Kaag een onderzoek naar de regeldruk aan. Dat onderzoek voerde Sira Consulting voor de ministerie van VWS, JenV, Financiën en BZK uit. Hoewel de presentatie van het onderzoek in april of mei verwacht wordt, weet NOV dat regelgeving rond AVG, WBTR, UBO en het voorkomen van terrorismefinanciering en witwassen veel problemen veroorzaakt. Ook wij krijgen daarover regelmatig signalen.

Bron(nen):  ING | NOV
Foto: Ingo Stiller | Unsplash

* Reactie op besluit ING over wijziging kosten en tijdelijk klantstop voor stichtingen
** Goede doelen willen per direct normale toegang tot betalingsverkeer