Activisme is van alle tijden. In elk geval al meer dan een vijftig jaar. De aard en de methode van het actievoeren is wél veranderd. Door globalisering, individualisering en digitalisering. Wat betekent dit voor actievoeren vandaag de dag? Maar belangrijker nog, welke acties werken en welke niet? Hoe sta je er zelf in? En is het werk van kleine goede doelen ook een vorm van activisme? Dat zijn vragen die behandeld worden in de de masterclass ‘Mondiaal activisme’. Op de Partindag op 30 september nemen Hans Beerends, Ellen Mangnus en Marc Broere ons mee met verhalen over meer dan 50 jaar activisme.

‘Solidariteit heeft zin, maar gééft ook zin.’ Dat concludeert Hans Beerends die al meer dan een halve eeuw met hoop en glorie voor een rechtvaardige wereld vecht. Dit jaar verscheen over hem het boek Levenslang activist van Ellen Mangnus en Marc Broere. Het is het bijzondere verhaal van de nu 91-jarige, maar nog steeds zeer actieve Hans Beerends – en tegelijk is het ook een kroniek van het mondiale activisme in Nederland.

We kunnen dus gerust stellen dat Hans de nestor is van de wat ooit de derde-wereldbeweging genoemd werd. Vanaf de jaren zestig jaagde hij talloze acties aan en stond hij aan de basis van de Wereldwinkel. In het boek maakt hij de balans op. Wat heeft de strijd voor een eerlijke wereld opgeleverd? Hoe breng je mensen in beweging? Op die vragen heeft hij steeds weer een positief antwoord.

Want Hans is ervan overtuigd: Verzet tegen onrecht heeft zin. Dat de strijd tegen ongelijkheid nog niet geslecht is, is geen teken van falen: vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid moeten keer op keer bevochten worden.

Terwijl anderen de jongere generaties van zelfzucht of apathie betichten, ziet Hans het optimistischer in. Wie in een geglobaliseerde wereld opgroeit, kan niet van grote maatschappelijke thema’s wegkijken en komt in actie voor zaken die het individueel belang overstijgen. De bespiegelingen in dit boek zijn een bron van inspiratie voor een nieuwe mondiale solidariteit.

Masterclass
Op basis van het boek hebben Ellen Mangnus, Marc Broere en Hans Beerends een masterclass Mondiaal Activisme ontwikkeld. Op de Partindag zal deze masterclass in aangepaste vorm de inleidng van de dag zijn. OP zoek naar ons eigen activisme!

  • Ellen Mangnus gaat kort in over de evolutie van het actievoeren. Actievoeren is niet nieuw, dat doen Nederlanders al meer dan een vijftig jaar. De aard en de methode van het actievoeren is wél veranderd. Ze vertelt over de invloed van een veranderende maatschappij als gevolg van globalisering, individualisering en digitalisering, op activisme. Wat betekent dit voor actievoeren vandaag de dag?
  • Hans Beerends over actie strategieën. Gebaseerd op talloze voorbeelden uit zijn eigen actieverleden gaat Hans in op welke acties werken en wanneer. Hij vertelt over radicale acties om een thema op de agenda te zetten en over gematigde acties om grote groepen mensen op de been te krijgen. Welke rol spelen humor en verbeelding? Hij legt uit waarom het moraliserende vingertje zelden werkt en gaat in op hoe actiemoeheid bij het grote publiek te voorkomen. Hij gebruikt actuele voorbeelden om zijn theorieën uit te leggen.
  • Marc Broere verkent met jullie of particuliere initiatieven ook actievoerders zijn. En hoe dat dan vorm krijgt.  Is het werk van kleine goede doelen ook een vorm van activisme?

Kortom een leerzame inleiding. Want zeg nou zelf: heeft al dat actie voeren wel zin? Twijfel jij ook niet regelmatig of activisme nog wel van deze tijd is? Of lijd jij aan actiemoeheid? Nou dat geven deze drie inspirerende sprekers je weer moed.

Bekijk het gehele programma van de Partindag en schrijf je in: partin.nl/partindag/

Banner Partindag 2023 Met Tekst 5

Tekst: Yvonne van Driel | Partin | 13 september 2023
Foto: Vice Versa